Välj en sida
Elin Drake
Följ mig

Elin Drake

Gästbloggare at Lemonvanilla Blogg
Elin vill inspirera till välmående – inifrån och ut. Mycket av det goda & hälsofrämjande & lite av allt, framförallt med glädje och harmoni utan pekpinnar.

Elin har dansat hela livet, allt från klassikt till latin. Hon är licensierad Zin-Zumbainstruktör, samt hoppat in som danslärare emellanåt. Elin är även nidrayoga- och bikramyoga-utövare.
Elin Drake
Följ mig

Att det är viktigt att skydda sin hy mot solen, vet de flesta men inte lika många bryr sig om att verkligen göra det, skydda sig mot de skadliga solstrålarna. Jag menar inte att man ska stanna inomhus under vår och sommar, D-vitaminet du får från solen är livsviktigt speciellt för oss som bor här där solen är mer sällsynt under vinterhalvåret.

Det pågår just nu en kampanj som heter ”Nej till cancer” där man bl. a tar upp vikten av att skydda sig mot solen.

Väldigt unga människor drabbas tragiskt nog av hudcancer i dag i högre utsträckning än tidigare, förr trodde man att det var äldre soldyrkare som drabbadess på ålderns höst, men så är det inte längre. En bov i dramat är solariet.  Det är också den mest dominerande faktorn var gäller orsaker till hudens åldrande.

Om du vill veta mer så hör med en hudläkare, hudterapeut eller kika på vårdguiden för information.

Oljor i våra skafferier kan också användas till hudvård och hårvård.

Kokosoljans många hälsofördelar är kända för de allra flesta, jag kommer att ta upp oljornas nytta för ytan nu. En frisör tipsade mig, när jag var där efter att ha provat allt hemma mot mitt torra trista hår, jag ville göra en dyr frisörbehandling. Men hon avrådde mig och sa, ta kokosolja i torrt hår, från rot till topp, låt verka någon timme, sen schamponera och använd balsam som vanligt. Det hjälpte mig, äntligen fick jag lite glans tillbaka.

Nu två recept på scrubs att använda på kroppen och ett för fötterna inför sommarsäsongen då vi visar lite mer hud.

När jag började göra scrubs själv med olja och salt eller socker, så upptäckte jag att jag inte bara fick en mjuk hud av själva scruben utan också det att jag inte behövde smörja in mig med lotion efter duschen för att motverka torr hud.

Kroppsscrub Vanilj & Citron
  • 1 dl socker
  • 4 msk sötmandelolja
  • 4 droppar ekologisk vaniljsmak-essens (valfritt)
  • Rivet skal från en halv citron eller ett par droppar citronessens

Blanda alla ingredienserna väl, förvara i lufttät glasburk. Hållbarhet ca 1 månad i rumstemperatur och upp till 5 månader i kylskåp.

Användning: I duschen eller badet efter rengöring, smörj in kroppen (ej ansiktet) med cirkulerande rörelser, skölj av.

Fotscrub med Mynta
  • 1 dl grovt havssalt
  • Ca 2 dl kallpressad ekologisk kokosolja, prova dig fram till vilken konsistiens du vill ha med mängden olja
  • Ett par droppar ekologisk myntaolja/essens

Blanda alla ingredienserna väl, förvara i lufttät glasburk. Hållbarhet ca 1 månad i rumstemperatur och upp till 5 månader i kylskåp.

Använd: I dusch bad eller fotbad, massera in scrubben efter rengöring, skölj sedan av.

Var rädd om dig i solen, ta hand om din hud, vårat största organ.

Kram, Elin! ☀

X