Välj en sida
Katarina Hagberg

Katarina Hagberg

Frilansskribent at Fysiomedia
Frilansskribent inom medicin och hälsa. Katarina är medförfattare till boken "Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost". Hon har en magister i Biomedicin från Karolinska Institutet och har studerat vid Poppius Journalistskola.
Katarina Hagberg

Latest posts by Katarina Hagberg (see all)

 

Kan dina föräldrars matpreferenser ha förts över till dig? Det dina föräldrar äter och matlagningens roll i familjen påverkar såklart dina matpreferenser och tex risken för bl. a diabetes. Men det föräldrarna äter innan vi ens är påtänkta påverkar den person vi är idag.

En ny studie på djur visar att föräldrarnas matvanor innan vi är födda kan styra vilka typer av mat vi föredrar. Forskarna såg i studien att unga möss som åt en kost rik på fett också kunde utveckla fetma och diabetes, trots att de fötts av friska och “hälsosamma” surrogatmödrar.

Studien bekräftar epigenetikens funktion genom att visa att vi får egenskaper genom både yttre faktorer som omgivning, och ärvda faktorer som förts vidare genom moderns ägg och faderns sperma.

Resultatet som publicerats i Nature Genetics antyder också att kvinnlig avkomma har större risk för fetma jämfört med den manliga avkomman. Studien påpekar att blodsockernivåerna hos den kvinnliga avkomman har större avvikelser och att den biologiska moderns diet påverkar avkomman mer än faderns.

Så, om din mamma åt mycket godis innan du föddes, ta inte på dig skulden om du har samma sötsug.

Men du har nu kunskapen och möjligheten att förbättra arvsanlagen, och minska risken för att du eller dina barn ska utveckla en metabolisk rubbning.

Källor

Läs mer

 

X