Välj en sida

På trendspaning i Austin, Texas

Delar av Alpha Plus personal har varit i Austin, Texas under en vecka nu i maj. Anledningen var den stora årliga konferensen som anordnas av IFM – Institute for Functional Medicine. IFM är en världsomspännande organisation som grundades bl a av MD Jeffrey Bland – en av pionjärerna inom funktionsmedicin både i USA och hela världen, och som regelbundet ordnar utbildningar och konferenser för sina medlemmar.

Pampig_byggnad

 

Austin är Texas 4:e största stad med ca 800 000 invånare och särskilt känt för sina många musikscener och liveklubbar med musik. Många av dessa ligger på 6th street, så om du gillar livemusik är det bara att gå dit och njuta av många olika sorters band som spelar. Särskilt härligt är det att sitta på någon takterass med himlen som tak – detta finns det gott om på 6th street!

I Austin finns också University of Texas som är USA:s femte största universitet där 50 000 studenter utbildar sig inom många olika områden. Tillsammans med University of Texas i Dallas finns en ledande medicinsk forskningsinstitution – The Univeristy of Texas M.D. Anderson Cancer Center – ett av USA:s bästa sjukhus för behandling av cancer. (Mer om detta skriver vi i ett annat blogginlägg som handlar om innehållet i konferensen).

 

 

Coloradofloden rinner genom Texas och den höga luftfuktigheten är ett faktum! Nu i maj var det redan 30 grader varmt. Längs med Coloradofloden trängs joggarna, de exotiska fåglarna kvittrar högt och växtligheten är enorm med hibiskus, fikusar, aloe vera-växter o s v… I Texas finns och en hög andel högteknologiska företag som har profilerat sig som ”Silicon Hills” (Jämför Silicon Valley i Kalifornien). Här finns många företag inom både IT och Telekomindustri och bl a så bildades Dell här.

Reflektioner från en svensk

Självklart så är Westerntrenden stark i Austin! Det finns ett enormt utbud av cowboyboots. Vad säger ni om denna bild?

SkoaffärWhole Foods-affären i Austin var också en av de första som öppnade i USA för över 35 år sedan. Det är också en av de största med ett enormt, hälsosamt utbud av grönsaker, frukter, bär, blommor, kosttillskott, oljor, takeaway mat inom sushi, vegan, vegetariskt, indiskt, smoothies, vin, kaffe och te o s v.

GrönsaksaffärHit vallfärdar Austinborna för att köpa sin lunch, handla, träffas och ta en kaffe, smoothie eller bara inspireras av fantastiska råvaror.

Olja_vinäger

 

Någonting som blev uppenbart är är att det finns flera hälsosamma alternativ till den amerikanska snabbmaten och alla snabbmatskedjor när man vill äta. På restaurangerna kan du välja att bara ta in en sallad tillsammans med köttbiten eller fisken.

När man ber om gluten- och mjölkfritt så verkar inte servitörerna förvånade längre. De verkar vara mer och mer vana vid att folk ser över sitt matintag.

Detta är glädjande eftersom Texas annars är en stat som är enormt drabbad av övervikt och överviktsrelaterade sjukdomar som hjärt- och kärl, diabetes m m. Det är fortfarande lång väg kvar – men Austin är definitivt på rätt väg till att leva mer hälsosamt.

 

 

 

Tack vara ställen som Whole Foods bidrar hälsotrenden till att både inspirera och lära människor mer om mat och råvaror och jag hoppas att fler och fler amerikaner hittar dit och låter sig inpspireras och även ändra sina matvanor.
Grönsaksdisk

Glädjande att se var att även på Austins flygplats så fanns en restaurang som erbjud både glutenfri och mjölkfri mat med mycket grönt. Här beställde jag en spenat, päron och valnötssallad med kikärtor att äta istället för den ohälsosamma glutenstinna flygplansmaten.

Buffe

Austin som stad tycker jag lämnade ett ganska lugnt och avslappnat intryck. Trots skyskrapor och nästan 800 000 invånare så gick trafiken i lugnt tempo och de gröna oaserna runt Coloradofloden skapade en skön plats för Austinborna att hämta kraft och återhämtning.

Hit återvänder jag gärna fler gånger!

 

ladenberg_sideEllinor Ladenberg är utbildad inom näringslära, med inriktning på klinisk nutrition och näringsmedicin i Sverige och USA och hon äger hälsoföretaget Ladenberg Nutrition. Hon arbetar med företag som hälsoinspiratör, som utbildare för PT’s och som frilansande konsult och skribent inom närings- och funktionsmedicin.

Följ henne gärna på Facebook där hon regelbundet skriver om naturliga råvaror, lämnar recept, kommenterar studier och förkovrar sig i allt som har med hälsa och kost att göra!

Läs mer

Algsallad i San Fransisco
Kosthållningar och dieter, vilken passar dig?
Grunden till allt, makronäring förklarat
Chia, det trendiga superfröet!

Alpha Plus produkter

Allzym DPP IV
PollaZym
Optimalis pulver
UltraFlora Plus

X