Välj en sida
Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring

Vi är stolta att presentera vår gästbloggare Mikaela Bjerring. Mikaela är utbildad näringsterapeut, hälsobloggare, personlig utvecklare och grundare av Passion för Hälsa. Mikaela bloggar hos Alpha Plus 1 gång i månaden och alltid om det som står hennes hjärta närmast: hälsa i alla dess former och skepnader.
Mikaela Bjerring

Latest posts by Mikaela Bjerring (see all)

”MCT” är medellånga triglycerider som är en form av mättat fett. Dessa fettsyror kommer med många hälsofördelar och kan bidra till allt från att förbättra kognitiv funktion, öka energin och prestationen till bättre viktkontroll. De kan även ge starkare immunförsvar och minska risken för en mängd olika sjukdomer. Det finns alltså många fantastiska anledningar till varför man bör inkludera medellånga fettsyror i sin kost.

Sanningen om mättade fetter
Allmänheten har länge letts att tro att alla former av mättad fett är dåligt och potentiellt farligt. Men sanningen om mättade fetter ser annorlunda ut. Bland annat har forskning på senare år visat att mättat fett i form av medellånga fettsyror är något som vi bör få i oss varje dag eftersom det ger oss många hälsofördelar. Det är även något som vår ”västerländska kost” till stor del saknar.
MCT finns främst i kokosolja och palmkärnolja. Det är även från dessa som man tillverkar koncentrerad MCT-olja. Här ska man inte förväxla hälsosamma oraffinerade och kemiskt obehandlade oljor som finns i hälsokosten, med ohälsosamma industriella versioner av kokosolja och palmolja. Det finns även små mängder MCT i smör och andra feta mejeriprodukter från gräsätande kor och getter.

Vad gör MCT-olja så speciellt?
Din kropp bryter ner MCT annorlunda än LCT (långkedjiga fettsyror). Normalt så måste fett som tas upp i kroppen blandas med galla från gallblåsan och med hjälp att pankreasenzymer brytas ner i matsmältningssystemet. MCT behöver varken galla eller pankreasenzymer. När de medellånga fettsyrorna tas upp i tarmen så transporteras de genom blodet direkt till levern där dom omvandlas till ketoner. Levern släpper sedan tillbaka ketonerna i blodet som transporteras runt i hela kroppen. De kan även effektivt passera blod-hjärnbarriären och förse hjärnan med energi. Av den anledningen använder kroppen medellånga fettsyror som energi istället för att lagra det som kroppsfett. MCT kan delas in i fyra grupper baserat fettsyrans kollängd:

Kapronsyra – 6 kolatomer (C6)
Kaprylsyra – 8 kolatomer (C8)
Kaprinsyra – 10 kolatomer (C10)
Laurinsyra – 12 kol (C12)

Ju kortare kolkedja, ju mer effektivt omvandlas fettsyrorna till ketoner, som i sin tur används som energi. Eftersom ketoner producerar mycket mindre reaktiva syreradikaler (ROS) när de metaboliseras för att producera ATP, är de att föredra som energi framför glukos. MCT kommer även med en lång rad andra fördelar för hälsan.

Skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom
MCT kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom och förhindra utvecklingen av metabola syndromet. Detta beror på att fettsyrorna är antiinflammatoriska, lättsmälta, gynnar viktkontroll och är lätta för kroppen att använda som energi (1).

Bidrar till bättre kognitiv funktion
Hjärnan består till stor del utav fettsyror och behöver en stadig leverans av fett genom kosten för att fungera optimalt. Här har man sett att medellånga fettsyror har förmågan att skydda hjärnan, ge den bränsle och gör att den kognitiva funktionen fungerar bättre (2).

Bidrar till balanserad bakterieflora i mage och tarm
MCT kan bidra till bättre balans av bakteriefloran i mage och tarm. Det betyder att fettsyrorna har förmågan att minska dåliga bakterier och gynna tillväxten av goda bakterier. Detta i sin tur har positiva effekter på matsmältningen, energiförbrukningen, näringsupptaget och vår helhetshälsa.

Ökar fettförbränningen och bidra till viktminskning
Som nämnt ovan omvandlas medellånga fettsyror till ketoner som används av kroppen som energi. Kroppens energinivå och värmeproduktion (termogenes) ökar och därmed även förbränningen, vilket är gynnsamt för viktkontroll. MCT bidrar även till minskad aptit och ökad mättnadskänsla. (3), (4).

Antibakteriella, antivirala och antifungala egenskaper
MCT kan fungera som naturligt antibiotika, och ge ett bra skydd mot infektioner eftersom dom har antivirala, antibakteriella och antifungala egenskaper. Här är det främst laurinsyra som står för dessa egenskaper, men till viss del även kaprinsyra och kaprylsyra. På så sätt kan de hjälpa till att döda ett brett spektrum av patogena virus, bakterier och svampar som kan orsaka candida, förstoppning, diarré, matförgiftning och andra magproblem. Det betyder att fettsyrorna även stödjer immunförsvaret (5).

Stödjer neurologisk funktion
I flera studier har man sett att ketoner är nervskyddande och stödjer neurologisk funktion (6). De har också vistats kunna skydda systemisk inflammation, vilket innebär ett inflammatoriskt tillstånd i hela kroppen.

MCT-olja vs Kokosolja
Så varför inte bara använda kokosolja som källa för medellånga fettsyror istället för MCT-olja? I kokosolja består ca 62-65 procent av fettsyrorna av MCT, inklusive C6, C8, C10 och C12. Men här utgör laurinsyra ca 40% av de medellånga fettsyrorna. Medan Laurinsyra (C12) är mest känd för sina antibakteriella, antifungala och antivirala egenskaper, så ökar Kapronsyra (C6), kapylsyra (C8) och kaprinsyra (C10) ketonnivåerna mycket mer effektivt. Som ett resultat av detta är laurinsyra mindre potent när det gäller att minska hunger, gynna viktminskning, öka energin och främja hjärnans hälsa. MCT-olja innehåller som regel en hög andel kaprin- och kaprylsyra. Det finns alltså fördelar med både kokosolja och koncentrerad MCT-olja. Därför kan man med fördel inkludera både MCT-olja och kokosolja i sin kost, i kombination med andra hälsosamma fetter.

Vinn en flaska MCT-olja!

Vill du vinna MCT-olja? Gå in på Alpha Plus facebook-sida och tävla genom att lämna ditt bästa tips på hur du använder MCT-olja. Tävlingen pågår till 26 maj. Lycka till!

Källor:

(1) Medium-chain fatty acids: Functional lipids for the prevention and treatment of the metabolic syndrome – http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S104366180900276X?np=y

(3) OPTIMIZING DIAGNOSIS AND MANANGEMENT IN MILD-TO-MODERATE ALZHEIMER’S DISEASE – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3437664/

(3)Dietary medium-chain triacylglycerols suppress accumulation of body fat in a double-blind, controlled trial in healthy men and women. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11694608

(4) Medium- versus long-chain triglycerides for 27 days increases fat oxidation and energy expenditure without resulting in changes in body composition in overweight women. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12532160

(5) Antimicrobial property of lauric acid against Propionibacterium acnes: its therapeutic potential for inflammatory acne vulgaris. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19387482

(6) MCT oil health benefits: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/08/22/mct-oil-health-benefits.aspx

Lider du av uppblåst mage? Det kan vara SIBO

Har du någonsin ätit något och inom några timmar insett att magen är...

Hälsocoachens guldkorn för bättre hormonbalans!

Att ha en harmonisk hormonbalans är nog varje kvinnas dröm. Från...

Hudens hemligheter

Såsom i magen så ock på huden. Huden återspeglar verkligen vad som...

Maghälsa à la Dr Mark Hyman

Visste du att 60% av ditt immunsystem sägs sitta bakom byxlinningen?...
tarmflora orsakar diabetes

Störd tarmflora kopplat till typ 2-diabetes

Det börjar bli allt mer känt hur tarmens bakterier...

Du är vad du äter

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är...

Hormonkaos eller hormonbalans? Del 1

Det här inlägget är en del ett av två inlägg. Del två kan du läsa...
teorin om läckande tarm i samband med gluten

Så skapar gluten läckande tarm

Inom funktionsmedicin ses graden av och funktionen hos tarmens...

Podcast Hälsosant: Sanna Törsleff Berglund – Vad händer när du äter gluten?

“Det är väldigt stark syn på att det som tagits fram genom studier...
Friskare liv med rätt mat Ellinor Ladenberg foto: Lena Holmgren

Friskare liv med rätt mat – hälsosamma recept!

I förra inlägget berättade jag om Ellinor Ladenbergs bok “Friskare...
Friskare liv med rätt mat Ellinor Ladenberg foto: Lena Holmgren

Friskare liv med rätt mat!

Jag tänkte frångå mitt skrivande om träning och istället skriva om...
träning och gröna drinkar är toppen för detox

15 att detoxa dig – varje dag!

Detoxkurer i all ära men visste du att din kropp rensar ut...
michael sh funktionsmedicinsk expert på mikrobiom och immunförsvar

Funktionsmedicinsk expert förklarar: Därför tror vi att probiotika kan hjälpa barn med autism

Symtom från mag-tarmkanalen är vanliga hos barn med diagnoser i...
hälsosant linda rahbek om matintoleranser och certifieringskurs

Podcast Hälsosant: Ska du undvika viss mat fast du inte är allergisk?

Födoämnesintoleranser blir allt vanligare och de flesta känner någon...
monolaurin 600 mg från Alpha Plus

Koko på kokos? Därför är monolaurin en hjälp mot infektioner

Kokosolja är fett med många bra egenskaper, det känner du säkert...
Fertilitetscoach Charlotta Lagerqvist

Fertilitetscoachen förklarar hur du kan förbereda din kropp för en graviditet

Vad gör en fertilitetscoach egentligen? Redaktionen har intervjuat...
Glad mamma och son som leker i snön en solig vinterdag.

Vår tarmflora bestämmer hur vår hjärna mår

Mår magen bra mår även hjärnan bra. Sambandet mellan tarmfloran och...

Julmaten gav allergi istället för energi – Svaret kan sitta i håret!

God fortsättning! Nu har det gått några dagar sedan julhelgen och...
Bild: thinkstockphotos.com | Cred: IPGGutenbergUKLtd

Prutta mindre i jul!

Gas i magen är en normal del av vår matsmältning. Gasen, eller...

Håll dig frisk med en balanserad tarmflora

Det bästa sättet att förebygga förkylningar och infektioner är att...

Tarmbakterier påverkar risken för fetma hos unga!

Forskarna identifierade olika sorters mikrober hos överviktiga barn...

Podcast 4Health: Mikrobiomets fantastiska värld!

Podcast 4Health med Anna Sparre och Sanna Törsleff Berglund...

Förklaring till vetekänslighet funnen av forskare!

En ny studie kan förklara varför människor som inte har Celiaki...

Mindful Eating – ett sunt förhållningssätt till mat

Mindful eating (medvetet ätande) är ett förhållningssätt till mat...

Håll igång under semestern…

Oavsett om du är på landet, i skärgården, på en grekisk ö eller...

Podcast Hälsosant: Ska vi äta gluten? Del 2

Podcast Hälsosant med Carolina Werling och Ellinor Ladenberg Borde...

Podcast Hälsosant: Ska vi äta gluten? Del 1

Podcast Hälsosant med Carolina Werling och Ellinor Ladenberg Från...

Största matfällan med glutenfri livsstil

  Den största matfällan man kliver i när man vill leva en...

Ny studie: Vissa matallergier syns inte på tester.

  Forskare i Southampton, England är de första som utvärderar...

Lindrigare IBS med D-vitamin -aktuell forskning!

[vc_row][vc_column][vc_column_text...

Håret kan visa hur din inre mikrobiella flora mår!

I förra delen av sin tvådelade artikel, beskrev Stein grunderna till...

Naturens under – colostrum

Ett av näringsterapeuten Sanna Törsleff Berglunds specialområden är...

Gluten till spädbarn dubblar risken för celiaki!

Att ge spädbarn på upp till 2 år gluten, fördubblar risken för...

Lindra huvudvärken naturligt!

Många med huvudvärk eller migrän söker sig till naturliga kurer då...

Vad säger magkänslan om gluten?

Är du nyfiken på vad som händer i kroppen när du tar den där...

Glutenfri livsstil -hur börjar man?

Då har du alltså bestämt dig för att inte längre äta gluten. Kanske...

Att välja en glutenfri livsstil

Att välja glutenfritt blir allt vanligare, och allt fler har...

En av världens främsta experter på Gluten och Celiaki åter i Sverige!

Unikt tillfälle! Återigen står Alpha Plus som värd för ett unikt...

Gluten eller inte?

Glutenfritt bröd, glutenfri pasta, glutenfria kakor… på vänliga...

Lathund till glutenfri shopping!

Att handla mat när man just börjat med den glutenfria livsstilen,...
X