Välj en sida

470661621 Många av oss lever väldigt hektiska liv med kanske stundtals mycket stress. Vi har ett otroligt stort utbud på tv-kanaler, radiokanaler, massor av sociala medier och en uppsjö av information, reklam och andra intryck som slår emot oss så fort vi kommer ut i samhället eller vaknar på morgonen. Ibland är vi så uppkopplade med våra datorer och telefoner att vi glömmer borta att känna efter hur vi mår, egentligen. I detta blogginlägg kommer jag just att belysa det här med gemenskap ur olika aspekter och vad det faktiskt kan ge för hälsovinster för oss människor.

Få ett sammanhang – engagera sig i olika grupper

Ibland blir våra relationer lidande och vänskapsbanden prioriteras bort i syfte att hinna med allting annat som vi vill göra. Vänner, familj och relationer är otroligt viktigt för oss. Det får oss att må bra, känna gemenskap och samhörighet och bygger därför vår hälsa på ett mycket positivt sätt. Vi behöver hitta sätt att vårda våra gemenskaper och relationer, många människor skulle må väldigt bra av att föra in lite mer sådant i sina liv. Att hitta sätt att interagera med människor är därför väldigt bra och det kan göras på många olika sätt. Det kan innebära att du:

 • lär känna dina grannar
 • deltar i samfällighetsmöten där du bor
 • engagerar dig i den lokala idrottsföreningen
 • jobbar ideellt
 • går i kyrkan
 • deltar i föräldra- och pensionärsgrupper av olika slag.

Att hitta sätt att få gemenskap är därför otroligt viktigt för oss människor – det är du som väljer vad som passar dig bäst. Ibland kan man ha stora problem så att man behöver ha hjälp av en terapeut. Många av oss människor tycker att det är svårt att be om hjälp, vi vill klara allting själva. Gemenskap är för många nyckeln av att klara av saker. Att ta hjälp av sina medmänniskor och att våga be om hjälp kan vara en väg till att må mycket bättre.

Gemenskap med stadsträdgårdar

Själva namnet låter vackert. En stadsträdgård. En trädgård i staden. Kanske vad många stadsbor önskar sig mest av allt när de är omgivna av trafik, massor av människor, asfalt, betong och byggnader? Stadens gröna lungor, parkerna, blir allt viktigare för människor som bor i en stadsmiljö. Parkerna blir en tillflyktsort för att få lite andrum och sinnesro samt avkoppling. iStock_000003789442Small I New York i stadsdelen Bronx har man för ett par år sedan startat en rörelse som kallas för ”La familia verde”, den gröna familjen. En kvinna vid namn Karen Washington tröttnade på att titta ut på den slummiga bakgården med en massa bråte och satte igång att jobba för att få till stånd en stadsträdgård. Sagt och gjort, den första stadsträdgården skapades i New York och många människor involverades i detta. Odling, skötsel, vattning, plantering, försäljning av varor – människor fick jobba och fick helt plötsligt ett nytt liv, tack vare en ny gemenskap. La familia verde fick stöd från staden och har nu utvecklats på flera håll i landet. Överallt där denna idé drar fram verkar den ha samma enorma fördelar och hälsofrämjande inverkan på människor. Människor i staden får plötsligt en tillflyktsort, växterna och odlingarna gör människor lugnare. Människor stressar ner, de får jobba fysiskt och besöka en trädgård med gröna blad som sjuder av liv. Att växter har en terapeutisk inverkan på människor är tydligt. De som bor nära en stadsträdgård börjar också äta mer frukt och grönsaker. Man får plötsligt en tillhörighet någonstans och en tillflyktsort och eftersom all skötsel sker gemensamt så behövs människor, deras existens får ytterligare ett syfte. Det finns många människor som är ensamma idag och som kanske inte har ett jobb eller på annat sätt hamnat utanför samhället. Tack vare stadsträdgårdarna finns det helt plötsligt någonting att engagera sig i, om man vill och behöver.

Hälsofördelarna med stadsträdgårdar har visat sig vara:

 •   Bättre hälsa för äldre (mer gemenskap, fysiskt arbete, mindre isolering, bättre matvanor)
 •   Färre astmautbrott
 •   Bättre skolresultat (utevistelse, fysiskt arbete, bättre matvanor)
 •   Mindre fetma
 •   Mindre alkoholism och kriminalitet (mer gemenskap, mer arbete, mindre isolering)
 •   Ökar på självkänsla
 •   Ekonomiska möjligheter
 •   En hälsosammare luft som genom växterna minskar på avgaser i luften
 •   Människor äter mer frukt och grönt samt blir gladare och därmed friskare

I Sverige finns kolonilotter som är mycket uppskattat för de som bor lite mindre och som inte har tillgång till sin egen trädgård. När vi får odla vår egen mat och vara utomhus, sker någonting mycket positivt med oss människor. Vi får helt plötsligt ett samröre med jorden och vårt ursprung som blir allt viktigare i takt med att samhället blir alltmer digitaliserat. 509082423

Gemenskaphetsgrupper

Du har säkert hört talas om dem, grupper för olika typer av områden och problem som träffas regelbundet. Idéen med grupperna är att man ska få träffa likasinnade och dela med sig av sina erfarenheter. När man får prata om sina problem och när någon lyssnar på en, sker en otrolig avlastning för psyket och kroppen. Man kan börja sin resa mot ett ”friskt” jag. Vad är det då som är så positivt med dessa grupper? Själva gemenskapen – jag är inte ensam, det finna andra som går igenom samma sak är någonting som innebär en otrolig stöttning för människor. Att någon lyssnar på mig. Att jag blir bekräftad och sedd är någonting som är läkande och stöttande i processen. Gemenskaphetsgrupper kan finnas inom en mängd olika områden:

 • Alkoholism och droger
 • Ätmissbruk
 • Sockermissbruk
 • Sexmissbruk
 • Kriminalitet
 • Viktminskning

Du kan vara anonym och vissa grupper är slutna, medan andra grupper är öppna för många och de som kanske är drabbade indirekt genom att en kollega, familjemedlem har problem.

trekkingHur kan man öka på både gemenskap och bidra till bättre hälsa i Sverige?

 • Vad sägs om att skapa fler stadsträdgårdar i våra större städer och involvera människor att sköta dessa?
 • Lära och inspirera fler människor att odla sina egna grönsaker istället för att köpa från affären?
 • Inspirera fler människor att jobba ideellt och delta i olika typer av gemenskaper?
 • Införa fler mobil- och datorfria zoner i områden, så att människor umgås med varandra istället för med sin smartphone?

Vad tycker du? Vilket samhälle skulle du vilja vara med och utveckla och leva i?

Behöver du hjälp med att förbättra din hälsa? I Sverige finns över 100 verksamma Näringsterapeuter som arbetar med att förbättra människors hälsa. HÄR finner du länkar till Näringsterapeuter som arbetar med Alpha Plus produkter. Alpha Plus värnar om din hälsa och har i 30 år varit ledande inom näringsmedicin och är en pionjär det gäller att öka kunskapen inom området integrativ medicin. Utbildningar inom närings- och funktionsmedicin samt försäljning av högkvalitativa kosttillskott är grunden för företaget.

X