Välj en sida

 

Makronaring_Mikronaring

Vad är makronäring och vad står det för?

Makronäring och mikronäring, kanske har du hört talas om dessa två begrepp? Inom näringslära delar man upp det vi äter mellan makro- och mikronäring. Makronäring står för: Kolhydrater, Proteiner och Fetter. Mikronäring står för: Mineraler, Vitaminer och Fytonäringsämnen.

Exempel på hälsosamma proteiner är:

  • Fisk
  • Fågel (vitt kött)
  • Kött (rött kött med restriktion på 500 gr per vecka/person enligt SLV)
  • Ägg
  • Nötter, frön
  • Baljväxter
  • Chlorella
  • Spirulina

Proteiner är viktiga för en mängd olika processer i kroppen bland annat för våra muskler, hud, hår, ögon, naglar, hormoner m m. Livsmedelsverkets råd är att man inte bör äta mer än 500 gram rött kött och chark i veckan, och att endast en mindre del av det bör vara chark. Idag äter tre av fyra män och nästan varannan kvinna i Sverige mer än så. ‘

Exempel på hälsosamma kolhydrater är:

  • Grönsaker
  • Frukt
  • Bär
  • Linser, bönor, ärtor (baljväxter)
  • Råris
  • Quinoa
  • Fullkornsprodukter (i den mån man inte är känslig för gluten)

Hälsosamma kolhydrater av bra kvalitet innehåller ett lägre GI (Glykemiskt Index och är ett mått på hur snabbt blodsockret stiger efter att vi har ätit av det) och ger en bra stabil blodsockerkurva.  Kolhydraterna är den snabbaste formen av energi som kroppen behöver och innehåller även mycket vitaminer och fytonäringsämnen. Socker och vitt bröd är exempel på snabba kolhydrater som är starkt beroendeframkallande och som ger höga blodsockertoppar som sliter på kroppen.

Exempel på hälsosamma fetter är:

  • Ekologisk kallpressad kokosolja
  • Ekologisk kallpressad linfröolja
  • Ekologisk kallpressad olivolja
  • Avocado
  • Nötter
  • Frön
  • Fet fisk
  • Ekologiskt smör

Fetter har länge varit ett omdiskuterat ämne och fettdebatten har varit livlig i både Sverige och andra delar av världen sedan nyckelhålsmärkningen och lightprodukterna gjorde sitt intåg på marknaden från 80-talet och framåt. Idag vet vi annorlunda. Fett är mycket viktigt för kroppen för våra hormoner, hjärna, syn, hud och cellmembran. Fetterna delas upp i mättade (smör och kokosolja) enkelomättat (nötter, avocado, frön, olivolja) och fleromättade (de viktigaste fleromättade fetterna är omega 3 och omega 6. Fleromättat fett finns i feta fiskar, makrill, lax, sardiner, strömming, linfrön, linförolja, valnötter)

Olika kosthållningar världen över Det finns mängder med olika kosthållningar över hela världen och intaget mellan kolhydrater, proteiner och fetter brukar också variera ganska stort. Exempelvis så äter en person från Nigera ca 80% kolhydrater medan en person från Grönland äter 3% kolhydrater. Dessa två länder skiljer sig mycket åt i många avseenden, i Nigeria växer det mycket grödor och växter medan det är svårt att odla på Grönland, där finns däremot mängder med fisk. Det finns människor som äter helt olika kost och som håller sig friska och utan sjukdomar långt upp i åldrarna. Man måste här titta på vilken kost är man van att äta – generationer tillbaka och varifrån får man sin energi?

Rätta makronäringsämnen

Rena råvaror, mycket frukt och grönt, nötter och frön, naturliga råvaror från djur och växter som inte är processade och fullproppade med en massa tillsatser mår vi människor bra av. Sedan kan fördelningen av makronäringsämnen se olika ut. Det finns en uppsjö av information där ute. Den ena revolutionerande dieteten än andra har svaret på alla lösningar. Vad ska man tro på? Vad passar vem? Finns det den ”rätta dieten”?

Paleo-, vegan och medelhavskost vilken är bäst?

Dieter

På IFMs  (International Functional Medicine) årskongress i USA i maj diskuterades senaste forskningen kring 3 olika kosthållningar: Paleo – kött, fisk, ägg, grönsaker, bär, frukt, nötter, frön. Inga sädeslag eller mjölkprodukter. Medelhavskost – fisk, fågel (mindre andel rött kött), baljväxter, grönsaker, frukt, bär, nötter, oliver, olivolja, bröd Vegan – grönsaker, frukt, bär, baljväxter, inga animaliska produkter.

Diskussionspanelen bestod av dessa mycket kompetenta personer.

Dr Mimi Guarneri, medelhavskost, Dr Loren Cordain, paleo, Dr Joseph Fuhrman, the nutratarian diet (vegan med enstaka inslag av ägg eller animalist protein 1-3 ggr/vecka). Det finns mängder med olika forskning och studier som tittar på resultat och minskning av sjukdomar och viktminskning mellan de olika dieterna och som diskuterades under kongressen. På Alpha Plus utbildningar under hösten kommer vi att titta närmare på studierna och vad som diskuterades. Generellt kan sägas att det finns för- och nackdelar mellan de olika dieterna avseende en mängd olika faktorer.

Skräddarsydd kost

En expert på näring behöver ta hänsyn till många olika faktorer innan man kan rekommendera en kost som passar en individ:

  • Kroppstyp
  • Kroppsstorlek
  • Intoleranser
  • Medicinintag
  • Rökning/alkoholintag
  • Genetik
  • Symptom
  • Familjebakgrund
  • Labbtester

Att känna efter själv

Att känna efter hur man mår efter en måltid är mycket viktigt. Har du fått energi och känner dig pigg eller är du trött och tömd på energi? Mår du bra och har energi äter du troligtvis rätt. Äter du ”bra” men är ändå trött och sliten då kan det bero på en mängd olika faktorer där matsmältningen kanske inte fungerar som den ska? Du kanske äter livsmedel som du har intoleranser emot? Alpha Plus värnar om din hälsa och har i 30 år varit ledande inom näringsmedicin och är en pionjär det gäller att öka kunskapen inom området integrativ medicin. Utbildningar inom närings- och funktionsmedicin samt försäljning av högkvalitativa kosttillskott är grunden för företaget.

Alpha Plus kosttillskott för matsmältning HÄR

X