Välj en sida

Då har du alltså bestämt dig för att inte längre äta gluten. Kanske gör du det för att du fått en diagnos – tex celiaki eller glutenintolerans. Eller också vill du att din mag- eller allmänhälsa skall bli bättre och hoppas på att en glutenfri livsstil är nyckeln. Hur du än kom fram till ditt beslut, är det inte alltid så lätt att veta hur man skall bära sig åt. Detta gäller för övrigt de flesta födoämneskänsligheter, inte bara gluten. Men det är gluten som får vara “representanten” i den här artikeln.

Hur kommer man igång?

Vart börjar man? Ja, kanske är det bäst att börja hemma i kyl, frys och skafferi – där gömmer sig  säkert en mängd glutenbovar som inte alls är uppenbara sådana. Sojasås till exempel. Visste du att sojasåsen innehåller vete? Den ryker alltså direkt och en god ersättare för inköpslistan är Tamari – också en typ av sojasås där man inte använder vete i framställningen. Dubbelkolla alltid ettiketten i alla fall! Det finns fler dolda fällor som färdiga köttfärsprodukter eller senap. HÄR hittar du en nedladdningsbar lathund till de värsta skurkarna.

Recept och inspiration

Det allra svåraste! Hur ska man kunna ersätta alla goda, glutenstinna matvaror med knepigheter som glutenfritt bröd och glutenfri pasta? Tips: Gör inte det! Ersätt inte allt med en glutenfri version. På vänliga hyllan hittar du rätt mycket som verkar vara goda ersättningar och perfekta alternativ som inte alltför mycket påverkar din livsstil. Problemet är att många glutenfria ersättningsalternativ ofta är näringsfattiga och egentligen bara är tomma kalorier. De kan dessutom innehålla vetefibrer som visserligen “tvättats” från gluten, men som också kan ställa till problem för en känslig mage.

Det finns mycket annat roligt man kan göra istället -spana in baljväxterna till exempel eller  gör egen vego-pasta av zuccini eller morötter. varför inte slå till med ett bröd bakat av någon slags nötmjöl? Det finns många bra webbsidor med mumsiga recept och det är bara att börja söka sig fram till de sidor man gillar. En bra sida där man kan börja är glutenfrikost.se De har riktigt många bra recept för både vardag och fest. Reneevoltaire.se är en annan bra sida att gå till när man behöver inspiration. Där hittar du inte bara vackra bilder, utan också lite nya spännande varianter på matlagning som kan vara roligt att prova. Det är gott också! HÄR hittar du en liten hjälp till naturligt glutenfria alternativ till säd.

464159607 (1)Dags att handla mat

När man går runt i en vanlig svensk matvaruaffär, kan det ibland vara svårt att veta vad man skall köpa och inte köpa och att läsa på alla etiketter är ibland inte ett alternativ på grund av tidsbrist eller glömda glasögon på jobbet. Ett smart sätt att förbereda sin inköpslista är att gå in på exempelvis ICAs eller Coops onlinetjänst för att handla mat (matvaran.se eller cooponline.se ). Du behöver inte välja en butik nära dig om du inte tänker utnyttja tjänsten, men poängen är att onlinetjänsterna presenterar de flesta av sina varor med innehållsförteckning!

IngredienslexikonNär du öppnat en matvara på en av onlinetjänsterna kan du, för att snabbt ta reda på om det finns gluten med i innehållsförteckningen, hålla ned ctrl-knappen och F-knappen samtidigt. Då dyker en liten sökruta upp någonstans på skärmen och du kan skriva in sökorden “gluten” eller “vete” (eller någon annan allergen/ingrediens). Webbläsaren indikerar då om ordet finns någonstans på sidan! lätt som en plätt!

Är du redan i matvaruaffären kan du använda dig av appen Ingredienslexikon från Celiakiförbundet och Gothia Fortbildning. Det är helt enkelt en mobil version av Celiakiförbundets bok och kostar 39 kr. Det kan det vara värt då man ibland står där mitt i ruschen och skall handla mat till hela familjen. Appen finns både på App Store och Google Play.

Du kan också testa CheckContent – en norsk app där du ställer in vilken känslighet du har och som har en alldeles ypperlig skanningsfunktion. CheckContent finns både i gratisversion och i en betalversion där du får lite fler funktioner och du hittar den både på App Store och Google Play.

Inte tråkigt eller jobbigt

Det här med att leva glutenfritt kan verka omständligt och besvärligt, vilket får många att tveka eller inte testa alls, fast de kanske skulle må bättre av att utesluta gluten ur kosten. Det är ju ibland lättare att må lite halvtaskigt än att byta livsstil och ge sig in på något som “är så krångligt”… Tänk inte så! Tänk på att en helt ny värld öppnar sig med massor av nya spännande recept och goda, fräscha maträtter att testa. Faktisk är det så, att många tycker att glutenfri mat känns fräschare eftersom man i stort tar bort den tunga & lite kompakta mjölmaten.

Om detta är något du funderat på ett tag hoppas vi att du fått lite idéer som hjälper dig på vägen.

Alpha Plus produkter

Colostrum
Allzym DPP IV
GlaktoZym
Spectrazym MerVital

Läs mer om glutenproblematiken

Glutenspecialisten
Gluten eller inte?
Lathund till glutenfri shopping
Begränsa inte ditt sociala liv bara för att du vill vara glutenfri

 

 

 

 

X