Välj en sida

vete

Glutenfritt bröd, glutenfri pasta, glutenfria kakor… på vänliga hyllan är det fullt av dessa varor utan gluten medan frånvaron fortfarande lyser på övriga hyllor i butiken. Ändå pratar folk mer och mer om att inte äta gluten eller om att leva en glutenfri livsstil. Varför? Många av dem har inte ens varit till doktorn och testat om de tål gluten eller inte. De är ju friska och har inte fler krämpor än andra normala människor….

På vårdcentralerna rekommenderas nyblivna föräldrar att långsamt och successivt “träna” barnen i att äta gluten genom att tillföra det så tidigt som möjligt i kosten. Medierna skriver om gluten och så sent som 2 oktober i år, rapporterar SVD att forskare kommit fram till att varken tidpunkten för glutenintroduktion eller amningens längd har betydelse för om barnen får den autoimmuna sjukdomen celiaki. I oktober 2013 skriver DN att Sverige har flest glutenintoleranta människor i världen och att bara en tredjedel av alla sjuka får en diagnos.

Så, vad är det som är så farligt med detta konstiga protein? Borde även du sluta äta gluten? Svaret är: kanske det!

Gluten är ett protein i vete och nära spannmålssläktingar som korn, råg och dinkel/spelt. Det är det som ger degen dess mysiga elasticitet och den mumsigt sega konsistensen i de flesta bakverk.

Gluten förknippas också med en mängd hälsoproblem. Runt 35 000 svenskar är diagnostiserade med den autoimmuna sjukdomen celiaki (det som för kallades glutenallergi), men långt fler går odiagnosticerade, har intoleransproblem eller är överkänsliga. Kanske så många som 15 % av befolkningen. Den enda kända behandlingen mot celiaki är att leva ett 100-procentigt glutenfritt liv.

Även om celiakidrabbade är en minoritet, upptäcker fler och fler att de har en icke-celiakirelaterad överkänslighet. Även om man inte har en diagnosticerbar sjukdom, mår man helt enkelt mycket bättre om man låter bli att äta gluten. Glutenkänslighet kan sätta igång en hel del olika problem som illamående, yrsel, magkramper, uppblåsthet, eksem och astma. De som är glutenkänsliga rapporterar att de får en jämnare matsmältning, klarare hy och mindre ledvärk när de äter glutenfri mat och att problemen dyker upp direkt när de återinför gluten.

Buckwheat flour

Vad är då orsaken till den ökade glutenintoleransen? Även om forskarna är osäkra, spekulerar man att vi människor helt enkelt inte är skapta för att äta sådana otroliga kvantiteter vi gör idag.  Brödtillverkarna tillsätter till och med extra gluten för att göra bakverken fluffigare och mer säljbara! Vete började inte användas i vår mat förrän för ca 10 000 år sedan när vi lärde oss att odla våra grödor själva. De 250 000 åren dessförinnan utvecklades människan utan detta protein i magen, och resultatet är nu att vi inte helt kan bryta ned gluten i tarmen.

Det moderna vetet är dessutom väldigt annorlunda mot det vi odlade för så länge sedan. det vi använder idag är industriellt producerat och framtaget med ett mycket högre gluteninnehåll än det gjorde förr. Dessutom var mjöl fram till och med 1800-talet en blandning av olika sädesslag samt bönor, nötter och fröer och inte det vita raffinerade mjöl vi kan köpa idag.

Skall du sluta med gluten? Det beror på. Prata med människor runtomkring dig, din läkare och näringsspecialister. Läs på om ämnet och prova dig fram genom att utesluta gluten ur kosten ett tag. Du kanske inte känner någon skillnad eller också kommer du känna dig bättre än du någonsin gjort! Det allra bästa är att lära känna din kropp och hur den reagerar på olika typer av mat. Det är så man håller sig frisk och mår bra.

Läs mer: http://well.blogs.nytimes.com/2013/02/04/gluten-free-whether-you-need-it-or-not

Naturligt_glutenfritt

 

X