Välj en sida
Katarina Hagberg

Katarina Hagberg

Frilansskribent at Fysiomedia
Frilansskribent inom medicin och hälsa. Katarina är medförfattare till boken "Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost". Hon har en magister i Biomedicin från Karolinska Institutet och har studerat vid Poppius Journalistskola.
Katarina Hagberg

Latest posts by Katarina Hagberg (see all)

Människor är till 99,9% lika varandra genetiskt, men den lilla andelen gener som är unika för varje person, kan spela stor roll för hälsan. Forskningen har nu kommit så långt att det går att använda DNA-analyser som ett verktyg för att skräddarsy hälsoråd om mat, motion, kosttillskott och andra miljöfaktorer.

Alpha Plus arrangerade under helgen 9-11 September 2016 i Stockholm, en utbildning för att bli certifierad i att tolka dnalife’s DNA-analyser. Föreläsare var Umahro Cadogan, närings- och funktionsmedicinsk expert och dessutom bästsäljande författare. I januari 2018 kommer fantastiska Umahro Cadogan tillbaka till Sverige för att hålla ett utbildning i DNALifes’ tester. Läs mer och anmäl dig här.

Umahro förklarade under utbildningen att vi verkligen inte är några offer ifall vi skulle ha fått med oss ”dåliga” gener. För varje gen som kan ha negativ påverkan finns flera saker vi kan göra för att balansera upp effekten. Eller, som han också uttryckte det:

”Genes load the gun, enviroment pulls the trigger”

Generna kan ligga bakom ohälsa som övervikt, hjärt-kärlsjukdom och cancer, men de är bara en liten pusselbit för vår hälsa. Peter Wilhelmsson var moderator under kursen, och vid inledningen förklarade han varför det är viktigt att känna till sin genetik: ”10-15 % av din hälsa påverkas av dina gener men resterande 85 % beror på din livsstil och miljö och inte generna i sig”. Alltså, om du vet om dina genetiska svagheter kan du med hjälp av hur du lever se till att de inte slår igenom.

Bild: thinkstockphotos.com | cred: Ingram Publishing

Stora framsteg för DNA-analyser

Många av de tidigare rädslorna kring att göra DNA-analys är inte längre befogade idag. De stora labben har alla rutiner för att analysresultaten ska vara konfidentiella. De riskerar alltså inte att läcka ut till en arbetsgivare eller någon annan som man kanske inte vill ska känna till ens genetik. Varje test är också reproducerbart. Det vill säga om man skulle göra samma analys vid ett annat tillfälle skulle man få samma resultat.

Många är också rädda för att en DNA-analys ska visa att de riskerar att bli sjuka, men faktum är att det är värre att vara ovetande om de genetiska svagheterna. Vet du var du ska lägga krutet har du stor chans att påverka din framtida hälsa.

Idag finns också mycket mer forskning om vilka gener som har den största påverkan på vår hälsa. Därför har dnalife valt att i sina analyser bara inkludera de viktigaste generna, och tillsammans med resultatet av genanalysen får man tydliga livsstilsråd som gäller för just den genavvikelsen som du har.

Liten DNA-ordlista

Epigenetik

Länken mellan vårt arv och vår miljö. Epigenetiska förändringar kan sättas på DNA och göra det lättare eller svårare för cellen att komma åt generna och läsa av dem. Vår epigenetik är till viss del ärftlig men är också ett resultat av livsstilen. Hur du äter, tränar och sover kan göra att vissa gener blir mer aktiva och andra mindre aktiva.

 

Gener

Delar av DNA som kodar för proteiner i kroppen. Proteinerna har olika roller som att bilda hormoner, sköta detox-processer i levern eller fungera som enzymer.

SNP

Single Nucleotide Polymorphism (SNP) är mindre förändringar i gener som kan göra att proteiner i kroppen fungerar annorlunda. En SNP i en gen kan påverka beteende, fysiska eller psykologiska egenskaper. I dnalife’s profiler analyseras förekomsten av SNP:ar med stor påverkan på vår hälsa.

DNA-analys ger individanpassad rådgivning

Umahro förklarade under kursen att DNA-analyser passar bäst att använda när en person är redo för nästa nivå i att ta hand om sin hälsa. Om du fortfarande till exempel röker kommer en DNA-analys inte att tillföra så mycket, utan börja i så fall med att följa de grundläggande råden för en hälsosam livsstil.

Många av rekommendationerna som ges till den som har en genavvikelse, är också sånt som vi länge hört är hälsosamt. Ät oprocessad mat, motionera, sov tillräckligt och stressa inte för mycket är återkommande teman. Men faktum är att det finns de som gör allt rätt och ändå får en sjukdom, inte kan gå ner i vikt eller lätt känner sig stressade. För de personerna kan en DNA-analys vara en nyckel till hur de ska anpassa sin livsstil.

Genprofiltester

Idag finns möjligheten att testa sina gener på olika sätt. Dnalife erbjuder bl.a. fyra olika testprofiler: DNA Health som är inriktad på livsstil, DNA Diet som tittar närmare på individanpassad viktnedgång, DNA Oestrogen för kvinnlig hälsa och DNA sport för den som vill individanpassa sin träning.

Nästa vecka kan du läsa mer om de olika DNA-testerna du kan göra via Alpha Plus och dnalife för att se vilken som passar dig bäst.

 

Bild: thinkstockphotos.com | Cred: Chad Baker/Jason Reed

Lär dig tolka DNA-tester – utbildning

Alpha Plus rekommenderar DNALife’s tester, som bl. a. görs via Nordic laboratories. DNALife har online-utbildning och certifiering till vilket du själv anmäler dig.

Du kan också kontakta Nordic laboratories på info@nordic-labs.com eller +45 33 75 10 00 (Danmark) för att se om de har någon aktuell utbildning på gång.

Vid uppvisande av certifikat, lägger vi till dig i listan för certifierade DNA-terapeuter.

 

Bild: thinkstockphotos.com | cred: Comstock Images

Hitta en certifierad DNA-terapeut

Om du vill få råd omdin individuella hälsa genom att göra ett DNA-test, hittar du en lista på certifierade DNA-terapeuter på Alpha Plus hemsida.

Fler intressanta artiklar

Peter Wilhelmsson gästar podden Hälsosant

Podcast Hälsosant: Epigenetik

“85-90 % av vår hälsa styr vi genom livsstilsval och miljön. 10-15 %...
Bild: thinkstockphotos.com | Cred: efks

Vilka svar ger ett DNA-test?

Vi har alla hört talas om gentester eller DNA-tester, mycket pga...
Bild: thinkstockphotos.com | cred: Filipovic018

Ge hälsan hjälp med DNA-analys!

Människor är till 99,9% lika varandra genetiskt, men den lilla...

Ohälsosam kost under graviditet kan kopplas till ADHD

Tidiga beteendeproblem och ADHD (attention-deficit/hyperactivity...

Podcast 4Health: DNA, genetik, epigenetik och ”omics”, samverkan mellan genetik och livsstil

Podcast 4Health med Anna Sparre och Peter Wilhelmsson En spännande...

Första “glädjegenen” har identifierats!

  För första gången i historien har forskare isolerat den del...

Podcast Hälsosant: Du behöver inte vara offer för dina gener!

Podcast Hälsosant med Carolina Werling och Peter Wilhelmsson Vad...

Ny studie: Intag av fruktos ändrar hundratals gener i hjärnan men Omega-3 återställer dem!

  En ny forskningsstudie i USA, har visat att hundratals gener...

Anpassa hälsa och prestation efter ditt DNA – idrotten först ut!

  Om någon tar hälsa och prestation på största allvar, så är...

Har du ärvt dina föräldrars smak för mat?

  Kan dina föräldrars matpreferenser ha förts över till dig?...
X