Välj en sida

Då är det äntligen maj. Det är nu jag ska fixa 1 mil på 1 timme. Kommer det att gå?

Tja, ni vet eller kan tänka er en 40 år gammal folkvagn som visserligen varit tipp topp en gång i tiden, men som under åren använts allt mindre och periodvis till och med varit avställd. Tänk er nu att ni vill börja köra rally med denna folkvagn. Det krävs en del meck för att få den att funka som den ska. Lite nya delar, och en rejäl service. Trots det kommer man hem efter en runda i skogen med en avskakad kofångare eller en utsliten kamrem. Det är ungefär det som hänt mig.

Styrka och svaghet

Jag har flitigt tränat 4 ggr i veckan eller mer, både styrka och uthållighet. Någonstans tidigt i våras fick jag problem med vristen/vaden som gjorde ont och lite senare hängde mitt knä på och trilskades. Samma ben såklart.

image

Enligt sjukgymnasten är knäet överansträngt. Peter Wilhlmsson, min chef, Alpha Plus ägare, näringsspecialist, och framför allt elitmotionär med x antal maror bakom sig, säger att jag fortfarande är för svag i benen, speciellt insida lår och vad.

Vad betyder då detta? Dessvärre löpförbud ett tag, med rehabiliterande styrketräning. I klartext – det blir ingen mil på 1 timme i maj!

Vilja och smarthet

Det är klart att detta är supertrist eftersom jag verkligen jobbat hårt under våren och trotsat både snö, regn och mitt eget mentala motstånd (ibland är det verkligen sjukt jobbigt att ta sig till gymmet eller ut i skogen!).

Jag vet med mig sedan tidigare att jag kan bli rätt låg när kroppen inte hänger med när knoppen inte vill något annat än köra hårt. Därför är det viktigt just nu att inte deppa ihop. Tyvärr är det rätt vanligt att människor blir deprimerade när sådant händer. För det första känns det som man sviker sig själv och andra när man inte uppnår de mål man satt upp. För det andra gör det ont när man försöker göra något som egentligen ska kännas bra, vilket är som att hoppa ned i en iskall bassäng när man väntar sig att den ska vara varm. För det tredje och kanske det viktigaste ur ett mer vetenskapligt perspektiv – endorfinkicken man blivit van vid flera gånger i veckan uteblir om man bara lägger av. Det är bara att ställa om, tänka rätt och jobba vidare!

imageJag är envis som synden och viljan är det inte fel på. Jag pratar mycket med PT Kenneth om vilja. Att det är den mentala inställningen som gör skillnaden på att vinna eller inte vinna. Men att det är lika viktigt att inte vara tjurskallig och vara smart nog att veta när det är dags att sakta ned. Som nu i mitt fall. Jag får helt enkelt lägga i en lägre växel på folkvagnen och satsa på att nå mitt mål längre fram. Kanske blir det i juli, kanske september, kanske ännu senare. Det viktiga är att inte ge upp, träna smart och med sans, och framför allt – ha kul!!!

Ingenting är omöjligt…

Det som händer nu blir en skön utmaning. Det kommer att bli mycket coreträning, uthållighet genom crosstrainer eller rodd – så länge det inte gör ont i knät går det bra. Lugna kontrollerade styrkeövningar med hög vikt och färre reps. Jag hade ju hoppats på att få vara mer ute än inne i sommar – och vet ni – det kommer jag att vara! Det blir pushups och ”finnen” på stenar, stepups på fallna trädstammar, squats med tjocka grenar, gummibandet med i fickan för sidoutfall i skogen, TRX-band runt stora tallar och power walking uppför kalhyggen. Vill man finns det alltid en lösning!

image

Endorfintjuv i Göteborg

Jag skriver detta på tåget på väg mot Göteborg och Göteborgsvarvets Sport & Hälsa-mässa (vilket kan förklara om inlägget ser märkligt ut). Även om jag själv inte får springa just nu har jag privilegiet att träffa alla härliga Göteborgsvarvare, suga i mig av deras endorfiner och njuta av ett härligt event! Om du ska dit, titta gärna in i vår monter –Mighty Sport- och säg hej så bjuder jag på en provsmakning av våra sportprodukter!

Trix EresjöPatricia “Trix” Eresjö jobbar som kommunikationsansvarig för digitala kanaler på Alpha Plus och har gett sig själv utmaningen att lära sig springa.

Målet är att springa 1 mil på 1 timme (någon gång 2015).

Trix är ofta ute i naturen på långa promenader eller vandringar med sin dvärgpischer Dizel och är även amatörforograf av stora mått. Följ hennes inlägg om hur det går med “1 mil, 1 timme-utmaningen” här på Alpha Plus blogg.

X