Välj en sida

Fosfolipider är mycket viktiga i cellmembran, inklusive hjärncellmembranen. Omega-3-fettsyrorna DHA och EPA utgör tillsammans med fosfatidylserine byggstenar för flexibla och hälsosamma cellmembran. Kroppen kan bilda fosfatidylserin men det mesta kommer från maten vi äter. Denna fosfolipid är särskilt viktig i hjärnan och har studerats vid ADHD, Alzheimers, åldersrelaterad minskad kognitiv funktion och depression.
Det finns en stor mängd studier som bekräftar sambandet mellan fosfatidylserin, kognitiv aktivitet, kognitivt åldrande och förmågan att behålla kognitiv funktion. Fosfatidylserin klassas som en fosfolipid. I den åldrande hjärnan kan man mäta biokemiska förändringar och strukturell försämring som båda negativt påverkar hjärnans förmåga att skicka information mellan celler. Som tillskott tas fosfatidylserin upp väl av mag-tarmkanalen eftersom det mesta av vårt fosfatidylserin kommer från maten vi äter. Det korsar även enkelt blod-hjärnbarriären så att det kommer till nytta för våra hjärnceller.

I studier med tillskott av fosfatidylserin har man kunnat se att det saktar ner, stannar upp eller till och med minskar den biokemiska och strukturella påverkan.

Resultatet för hjärnhälsan deltagarna i studier med tillskott av fosfatidylserin kan mätas i form av förbättringar inom:
– Kognitiva funktioner inklusive korttidsminne,
– Långtidsminne,
– Förmåga att skapa nya minnen,
– Plocka fram minnen,
– Att lära och minnas information,
– Koncentration och förbättrad uppmärksamhet,
– Problemlösningsförmåga,
– Språk- och kommunikationsförmåga,
– Minskade depressiva symtom.

Det har även visat sig att tillskott kan stötta vårt motoriska system, särskilt vid snabba reaktioner och reflexer.

Mighty Brain

Mighty Brain innehåller bland annat pulver av torkade blåbär, plockade i de finländska skogarna. Blåbär innehåller bland annat antocyaniner.

Lecitin är ett fosfor- och kvävehaltigt fettämne som finns i alla celler, bl a i nervsubstansen och i hjärnan. Lecitin innehåller fosfatidylkolin. I Mighty Brain har vi valt ett naturligt utvunnet lecitin från solrosfrö.

Acetyl L-karnitin är en esterform av aminosyran L-karnitin och utvinns ur amino- syrorna lysin och metionin. Aminosyran serin förekommer i mycket rikliga mängder hos flera befolkningar som är kända för att leva länge med god kognitiv funktion, t ex hos den traditionella befolkningen på Okinawa.

Fosfatidylserin klassas som en fosfolipid. Fosfolipider är huvudsakliga komponenter i tvålagercellmembran inklusive hjärncellmembranen.

Adaptogenen litet tjockblad (Bacopa) är en grobladsväxt som härstammar från södra Indien som bl.a. används i ayurvedisk medicin, medan rosenrot ibland kallas för Nordens ginseng.

Zink bidrar till normal kognitiv funktion.

B12- vitamin bidrar till normal psykologisk funktion, till nervsystemets normala funktion samt till att minska trötthet och utmattning.

Molybden bidrar till normal omsättning av svavelhaltiga aminosyror. Bambuextrakt innehåller 75 % kisel.

Ta hand om din hjärna – den är värd att må bra!

Referenser:
Peter Wilhelmsson – Hjärnhälsa. Folder för återförsäljare Alpha Plus våren 2018.

Glade MJ, Smith K.Phosphatidylserine and the human brain. Nutrition. 2015 Jun;31(6):781-6. doi: 10.1016/j.nut.2014.10.014.

redax
Följ oss

redax

Redaktionen at Alpha Plus AB
Alpha Plus redaktion skriver om aktuella och intressanta ämnen inom hälsa och livsstil. redax@alpha-plus.se
redax
Följ oss
X