Välj en sida
Katarina Hagberg

Katarina Hagberg

Frilansskribent at Fysiomedia
Frilansskribent inom medicin och hälsa. Katarina är medförfattare till boken "Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost". Hon har en magister i Biomedicin från Karolinska Institutet och har studerat vid Poppius Journalistskola.
Katarina Hagberg

Latest posts by Katarina Hagberg (see all)

”I mataffären gör vi val nästan dagligen. Det är här vi alla hamnar i dilemman. Vad ska vi äta? Vad är bra för mig? För miljön? För djuren? Och vad har vi råd till?Maten är idag på allas läppar. Åsikterna är många: så ska vi äta för att bli snygga, så ska vi äta för att rädda planeten, så ska vi äta för att vara trendiga. Det är lätt att hamna i total matkoma.”

Programmet “Matens Pris” handlar om vart maten kommer från, hur den produceras och om politiken som styr lagar och regler runt import och konsumtion. Första delen som denna artikel gör ett sammandrag av sändes 18 januari och andra delen sändes under kvällen 25 januari.

I det första programmet tittar journalisterna Malin Olofsson och Daniel Öhman på grönsaker och deras innehåll. De vill ta reda på vad som hänt med dem när de stora marknadskrafterna styr och förädlingen av våra grödor styr avkastningen.

Foto: Daniel Öhman/Sveriges Radio.

”De senaste hundra åren har växtförädlingen av frukter och grönsaker gått i rekordfart. Merparten av de plantor som fanns för 100 år sedan är nu borta eller utrotningshotade och den kommersiella växtförädlingen har koncentrerats till ett fåtal företag.”

Äldre oförädlade grönsakssorter är tåligare

Öhman och Olofsson frågar Johnny Andreasson och Barbro Aidelsson som driver fröfirman Runåbergs fröer utanför Göteborg om det har försvunnit mycket som inte går att få tag på i dag?

”Oj, ja massor, om man ser i gamla frökataloger från sekelskiftet så fanns det ett otroligt sortiment. Vi tror att vi lever i bästa av tider men när det gäller variation på grönsaker så är det inte. […] Tyvärr är det så att de stora fröfirmorna inte är intresserade av att hålla liv i de här gamla sorterna dels för att de för yrkesodlingen ger sämre resultat i kvantitet.”

Andreasson och Aidelsson har också lagt märke till ytterligare något som borde intressera många ekologiska odlare.

”De äldre sorterna har ofta den fördelen är anpassade efter jordbruk där man inte använder så mycket konstgödsel och bekämpningsmedel så de är ofta tåligare, tål mindre näringsnivåer och tål torkperioder.”

Foto: Daniel Öhman/Sveriges Radio.

Johnny Andreasson menar också att äldre sorter av våra vanligaste grönsaker som tomater gurkor och tomater var nyttigare än de är i dag.

”– Den moderna förädlingen har gått ut på att öka kvantiteten framförallt och få så stora och jämna växter som möjligt. De här hybriderna som är framtagna för stor kvantitet. Annorlunda celluppbyggnad de innehåller mer vatten. Näringsvärdet har sjunkit katastrofalt de senaste trettio åren.”

Att äta mycket grönsaker är nyttigt och hälsosamt. Du håller dig friskare och kan lättare kontrollera vikten. Grönsaker innehåller näringsämnen vi behöver för att överleva, framförallt de sk fytokemikalierna som du inte hittar i någon av de andra kostgrupperna.

Fytokemikalier

Foto: Daniel Öhman/Sveriges Radio.

Docent Siamak Haghdoost, och Ali Pour Khavari doktorand i molykylär biovetenskap på Stockholms universitet, studerar några av fytokemikalierna närmare. Fytokemikalier skyddar inte bara plantor, utan också oss människor.

En fytokemikalie kallas Lykopen – det är ett rött färgämne som framförallt finns i och i närheten av skalet på tomaterna.

”Lykopen om man tar ungefär 10 mg om dagen ser man att den har en effekt mot bröstcancer, mot matstrupcancer, prostatacancer, hjärt– och kärlsjukdomar och mot inflammation.”

Kroppen tar lättare upp Lykopen om det mixas och värms upp, tex som tomatjuice eller tomatsås. Man kan få i sig lykopen när man äter färska tomater, men då måste man välja rätt. Det spelar alltså stor roll vilka tomater man väljer.

Foto: Daniel Öhman/Sveriges Radio.

När Susanna Andersson, tomatodlare i Halland lät Siamak Haghdoost på Stockholms Universitet testa fyra av hennes tomater, visade det sig att den tomat hon odlar allra mest av, var den som innehöll minst lykopen. För att få i sig lika mycket lykopen som i ett glas tomatjuice, skulle man behöva äta ett kilo av de här tomaterna, om dagen.

En annan tomat, Flavance, med en ovanligt vacker röd färg, hade mer än dubbelt så mycket Lykopen. Flavance säljs som torgtomat och den köps främst för den vackra färgens skull.

Det visar sig också vid ett smaktest att Flavance är den godaste, ändå är det inte den som säljer mest. Susanna, menar att Flavance inte säljer pga att den är dyrare än storsäljaren. Orsaken till att den är dyrare är att plantorna ger 5–6 kg mindre per kvadratmeter. Ett normalt år får Susanne ut 50 kilo per kvadratmeter av sin storsäljare. Den lykopenrika Flavancetomaten är alltså drygt 10 procent dyrare att producera. Och det vill kunderna inte betala för.

”När handeln inte vill betala mer för nyttigare grönsaker är det antal kilo per satsad krona som gäller.”

Forskningen visar att näringen försvinner pga förädling

Foto: Daniel Öhman/Sveriges Radio.

Irene Mattisson, nutritionist på livsmedelsverket säger att när det gäller växtförädling ”har man ju inte tittat så mycket på näringsinnehåll, ofta går det kring avkastning och hållbarhet, kunna transportera och så och de egenskaperna istället för näringsinnehåll”.

I rapport efter rapport från forskarna, visar det sig att man i jakt på högre avkastning och tåligare frukter, förädlat bort många av de viktiga fytokemikalierna.

Utdrag:

Hallon: Vi upptäckte att det genomsnittliga innehållet av fenoler en fytokemikalie I vilda hallon var mycket högre än i de odlade varianterna.

Grönkål: Det var framförallt de traditionella gamla sorterna som innehåll höga koncentrationer av flavonider, en annan fytokemikalie.

Tomater: Vilda tomater innehöll högre konventrationer än odlade tomater.

Äggplanta: Växtförädlingen har resulterat i en minskning av innehållet av fenoler och vilda släktingar har högre innehåll än i de odlade äggplantorna.

Det verkar alltså som att det är vår växtförädling som valt bort de sorter som har högst halter av de viktiga fytokemikalierna. De som ska skydda oss mot cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns dock växtförädlare som är medvetna om att de grönsaker och frukter de säljer inte är de nyttigaste, och vissa av dem har faktiskt gjort försök att ta fram nyttigare varianter.

Hellre produkter som kostar mindre, än grönsaker som är nyttigare

ThinkstockPhotos-483721777

Flavance, den lykopenrika tomaten hos Susanna Andresson, är framtagen av växtförädlaren De Ruiters som innan de köptes upp av Monsanto 2008, hade en liten satsning på tomater med mer lykopen. I dag tycks satsningen vara mer eller mindre nedlagd.

“Vi identifierade tomater som hade högre halt av lykopen”, berättar Sharon Mac Gregor, en av Monsantos marknadschefer.

Enligt Sharon Mac Gregor, en av Monsantos marknadschefer, lades satsningen ner för att man misslyckats att marknadsföra de lykopenrika tomaterna. Flavance finns inte en med i deras frökatalog. Hon menar att det är EU:s hårda regler, som försvårar marknadsföringen av de lykopenrika tomaterna med hälsoargument, om det inte går att bevisa i dyra kliniska tester.

Men det kommer också fram, att eftersom de lykopenrika tomaterna är dyrare, blir det svårt för handeln att sälja dem.

”Handeln utövar högt tryck på hela leverantörskedjan på att leverera produkter som kostar lite. Och det kräver produkter med hög avkastning.”

Sharon erkänner också att det ofta finns en motsättning mellan högt näringsinnehåll och hög avkastning. “Det kommer alltid vara en kompromiss mellan näring och avkastning”, säger hon. Konsekvensen blir att det inte är de nyttigaste grönsakerna konsumenterna kan köpa i affären.

Olika dietister på de stora dagligvarukedjorna menar att deras ansvar först och främst är att se till att de har ett bra utbud av frukt och grönsaker, samt att få människor att äta upp till 500 g grönsaker om dagen och endast två av tio i Sverige äter så mycket

”Att köpa in nyttigare grönsaker får bli en senare fråga.”

Kuraterat från Sveriges Radio.
Journalister Malin Olofsson och Daniel Öhman, daniel.ohman@sverigesradio.se

Läs hela artikeln

Läs mer

Mighty Greens 228 g

Mighty Greens 228 g

Mighty Berries 210 g

Mighty Berries 210 g

granatin_man

GranatinMan MerVital 60 kap

 

X