Välj en sida

Vad gör en fertilitetscoach egentligen? Redaktionen har intervjuat Charlotta Lagerqvist som hjälper kvinnor att bli gravida genom livsstilsförändringar. Här ger hon sina bästa råd till dig som vill boosta din fertilitet.

Charlotta Lagerqvist på Vitalista är hälsocoach med fertilitet som specialitet. Hon hjälper sina klienter att göra livsstilsförändringar som ökar deras chanser att bli med barn.
– Klienter kommer oftast till mig när de har försökt bli gravida ett tag och vill ha mitt stöd. Jag träffar också de som inte har börjat ännu, men som vill ha de allra bästa förutsättningarna, säger hon.

Charlotta anpassar programmet efter varje klients behov
– Tillsammans kollar vi igenom hur det ser ut inom de områden som påverkar fertiliteten. Det är bland annat stressnivåer, mängden hormonstörande ämnen i omgivningen och kosten. Många vet ganska väl vad de ska göra, men behöver stöd för att genomföra det, säger hon.

Egen erfarenhet av infertilitet
Charlotta har själv erfarenhet av att kämpa för att bli gravid. Under flera år var hon och hennes man ofrivilligt barnlösa. Under tiden de försökte bli gravida fick de veta att Charlotta hade Polycystiskt Ovarialsyndrom (PCOS), en hormonobalans som gjorde att hennes ägg inte mognade.

Efter en jobbig period av att försöka få igång ägglossningen med hormonbehandling, kände Charlotta och hennes sambo att de ville göra in vitro fertilisering (IVF) istället. Den första behandlingen såg ut att lyckas, men slutade med missfall. Paret tog en paus över sommaren från alla behandlingar och fokuserade inte alls på att bli gravida. Charlotta köpte böcker om naturlig fertilitet, och med hjälp av dem började hon lägga om sin livsstil. Hon åt redan ganska hälsosamt och tränade men insåg att hon behövde stressa mindre, få kontroll på blodsockret och fylla på med näring.

Efter sommaren var ett ultraljud inplanerat och där kunde läkaren se att Charlottas ägglossning hade kommit igång av sig själv.
– Jag vågade ändå inte lita på min kropp, så jag valde att göra IVF, men de satte tillbaka ägget efter min naturliga ägglossning utan hormonstimulering, berättar Charlotta. Allt gick bra och Charlotta och hennes man fick en son. Idag har paret även en dotter som också kom till med hjälp av IVF.
– När vi ville ha syskon litade jag fortfarande inte på min kropp. Dessutom kände jag det som att de befruktade äggen i frysen, de var också mina barn. Jag ville ge ett av dem en chans, säger hon.

Stress en riktig fertilitetsdödare
Charlotta menar att det finns tre viktiga områden du ska börja med att se över om du ska stärka din naturliga fertilitet. Stress har stor betydelse, dels att har vi fullspäckade kalendrar, men också psykisk stress och press. För mycket stresshormoner i blodet motverkar de viktiga hormonerna östrogen och progesteron. – Många blir stressade bara av att höra att det är dåligt för fertiliteten att stressa. Men det finns verktyg att ta till, man kan meditera, göra positiva affirmationer, jobba med andningen och få ner sina stressnivåer i vardagen, menar hon.

Kosten är också en viktig pusselbit. När Charlotta lägger upp kostprogram fokuserar hon mer på att lägga till sånt som är nyttigt än att förbjuda viss typ av mat.
– Mina klienter får äta mer av protein från bra källor, massor av grönsaker och nyttigt fett. Ät ett ägg vid frukosten. Ägg innehåller kolesterol som är byggsten för våra könshormoner, tipsar hon. Hon tycker också att det är bra att minska på vitt mjöl, socker, processad mat, alkohol och kaffe – som alla har visat sig kunna påverka fertiliteten negativt. Är du överviktig ska du satsa på att gå ner i vikt för att öka dina chanser att bli gravid. Det finns även några kosttillskott som hon tycker att det är värt att prova.
– Förutom B-vitaminer, omega-3 och D-vitamin, kan man prova Maca som traditionellt har använts av folket i Peru för att stärka fertiliteten. Även bidrottninggelé, jättenattljusolja och c-vitamin har bra effekter för vår hormonbalans, säger Charlotta.

Hormonstörande kemikalier i omgivningen är ett annat område att titta närmare på. Charlotta hjälper sina klienter rensa ut de här ämnena, som liknar kroppens egna hormoner och stör hormonbalansen. Hormonstörande kemikalier finns till exempel i plast, parfym och nagellack. Charlotta råder de hon jobbar med att se över vad som finns i deras smink, hudkrämer och annat som de dagligen har på huden. Hon rekommenderar inte heller att värma mat i plast.

Kroppen vill bli gravid
Det västerländska synsättet är att kroppen är en maskin som bara ska fungera. Vi blir frustrerade när den inte gör som vi tänkt. Men enligt Charlotta har vi alla olika svaga punkter i våra kroppar.
– Vissa som kommer till mig har det lite lättare att bli med barn och behöver bara en sista knuff. Andra kan ha hinder som gör det lite svårare. Det gäller att jobba med de egna förutsättningarna och maxa dem så mycket det går. Du kan göra jättemycket själv för att stärka din fertilitet, och kroppen är fantastisk. Den har samma mål som du och gör allt för att du ska kunna bli gravid, avslutar Charlotta.

Fertilitetscoachens bästa tips

Minska stressen, äta bra och få bort hormonstörande ämnen är viktigt för att höja fertiliteten. Här är mer du kan göra!

1. Stärk levern!
Levern är superviktig för fertiliteten. Den rensar till exempel ut hormonstörande kemikalier från blodet. Hjälp den att göra sitt jobb genom att inte överbelasta den. Skippa eller minska på:
Alkohol, en riktig värsting för levern. Finns det i blodet måste den prioritera att bryta ner den, och de hormonstörande ämnena får fortsätta cirkulera i kroppen.
Processad mat, då slipper du mycket av de ämnen som gör levern överbelastad.
Frukt, den innehåller mycket bra saker men begränsa intaget av de sötaste som torkad frukt, banan, vindruvor och vattenmelon. Fruktsockret omsätts i levern och hindrar den från att stötta fertiliteten. Ät istället mindre sockerrika varianter som kiwi eller bär.

2. Ta hjälp och stöd!
Gå inte igenom infertiliteten ensam, du har ingenting att skämmas för. Se till att dela din börda med någon förutom din partner, det minskar den psykiska stressen. Att vara medlem i ett forum som Familjeliv är perfekt. Du får prata med andra i samma situation och kan lätta ditt hjärta.

3. Få med din partner på tåget!
Eftersom ofrivillig barnlöshet lika ofta beror på mannen ska ni absolut göra livsstilsförändringen tillsammans. Det är också skönt att kunna stötta varandra genom processen.

4. Var inte för ”hälsosam”
Det är superbra att röra på sig och äta nyttigt – men lagom är bäst! Tänk hellre motion än stenhård träning. Se också till att äta tillräckligt mycket. Var inte rädd för bra fetter – de behövs för att stärka fertiliteten. Kroppen blir stressad av för lite mat och för många intensiva träningspass. Då får den signalen att det inte är läge att skaffa barn just nu.

5. Sluta röka bums
Rökning kan leda till oregelbunden ägglossning och påverkar produktionen av hormonet progesteron negativt. Dessutom är det skadligt för fostret och har en massa andra negativa effekter för oss. Lika bra att fimpa för gott!

Testa en av Charlottas avslappningsövningar: Långa Djupa Andetag

Att ta en stund för dig själv och fokusera på dina andetag är välgörande för både kropp och sinne. Långa djupa andetag är en mycket effektiv yogisk andningsteknik. Andas långa djupa andetag under 3-31 minuter. Spela gärna avslappnande musik under tiden t.ex. Snatam Kaur’s Ra Ma Da Sa (finns att hitta på Spotify).

Gör så här:

1. Ligg ner på golvet på en filt eller yogamatta. Låt armarna vila längs med kroppens sidor med handflatorna vända uppåt.
2. Slut dina ögon och lägg allt ditt fokus på dina andetag. Andas långa djupa medvetna andetag in och ut genom näsan.
3. Börja fylla på längst ner i magen, fortsätt med bröstkorgen och ända upp till nyckelbenen. Håll andan inne en kort stund. Sedan andas du mjukt ut luften genom näsan igen. Känn hur du tömmer ”uppifrån och ner”: först sjunker nyckelbenen, sedan bröstkorgen och sist hjälper magens muskler till att mjukt trycka ut den sista pusten luft.
4. Du kan lägga ena handen på din mage för att känna efter att luften når ända ner i magen.
5. Andetaget ska kännas mjukt och flödande. In och ut.
Långsamt. Medvetet. Avslappnat.

Fördelar

• Skapar en djup och långverkande avslappning.
• Stöttar kroppens avgiftning genom andningen.
• Diafragmans rörelse masserar de inre organen och hjälper till att pumpa runt lymfvätskan.
• Hjälper till att hålla igång energiflödet i vår kropp.

Fakta om Charlotta:

Charlotta Lagerqvist
Ålder: 42
Bor: Sundbyberg
Gör: Hälsocoach på Vitalista (www.vitalista.se).
Podcast: Hälsosnack med Lotta och Victoria, avsnitt 24 handlar om fertilitet .

Hudens hemligheter

Såsom i magen så ock på huden. Huden återspeglar verkligen vad som...

Maghälsa à la Dr Mark Hyman

Visste du att 60% av ditt immunsystem sägs sitta bakom byxlinningen?...
tarmflora orsakar diabetes

Störd tarmflora kopplat till typ 2-diabetes

Det börjar bli allt mer känt hur tarmens bakterier...

Du är vad du äter

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är...

Hormonkaos eller hormonbalans? Del 1

Det här inlägget är en del ett av två inlägg. Del två kan du läsa...
teorin om läckande tarm i samband med gluten

Så skapar gluten läckande tarm

Inom funktionsmedicin ses graden av och funktionen hos tarmens...

Podcast Hälsosant: Sanna Törsleff Berglund – Vad händer när du äter gluten?

“Det är väldigt stark syn på att det som tagits fram genom studier...
Friskare liv med rätt mat Ellinor Ladenberg foto: Lena Holmgren

Friskare liv med rätt mat – hälsosamma recept!

I förra inlägget berättade jag om Ellinor Ladenbergs bok “Friskare...
Friskare liv med rätt mat Ellinor Ladenberg foto: Lena Holmgren

Friskare liv med rätt mat!

Jag tänkte frångå mitt skrivande om träning och istället skriva om...
träning och gröna drinkar är toppen för detox

15 att detoxa dig – varje dag!

Detoxkurer i all ära men visste du att din kropp rensar ut...
michael sh funktionsmedicinsk expert på mikrobiom och immunförsvar

Funktionsmedicinsk expert förklarar: Därför tror vi att probiotika kan hjälpa barn med autism

Symtom från mag-tarmkanalen är vanliga hos barn med diagnoser i...
hälsosant linda rahbek om matintoleranser och certifieringskurs

Podcast Hälsosant: Ska du undvika viss mat fast du inte är allergisk?

Födoämnesintoleranser blir allt vanligare och de flesta känner någon...
monolaurin 600 mg från Alpha Plus

Koko på kokos? Därför är monolaurin en hjälp mot infektioner

Kokosolja är fett med många bra egenskaper, det känner du säkert...
Fertilitetscoach Charlotta Lagerqvist

Fertilitetscoachen förklarar hur du kan förbereda din kropp för en graviditet

Vad gör en fertilitetscoach egentligen? Redaktionen har intervjuat...
Glad mamma och son som leker i snön en solig vinterdag.

Vår tarmflora bestämmer hur vår hjärna mår

Mår magen bra mår även hjärnan bra. Sambandet mellan tarmfloran och...

Julmaten gav allergi istället för energi – Svaret kan sitta i håret!

God fortsättning! Nu har det gått några dagar sedan julhelgen och...
Bild: thinkstockphotos.com | Cred: IPGGutenbergUKLtd

Prutta mindre i jul!

Gas i magen är en normal del av vår matsmältning. Gasen, eller...

Håll dig frisk med en balanserad tarmflora

Det bästa sättet att förebygga förkylningar och infektioner är att...

Tarmbakterier påverkar risken för fetma hos unga!

Forskarna identifierade olika sorters mikrober hos överviktiga barn...

Podcast 4Health: Mikrobiomets fantastiska värld!

Podcast 4Health med Anna Sparre och Sanna Törsleff Berglund...

Förklaring till vetekänslighet funnen av forskare!

En ny studie kan förklara varför människor som inte har Celiaki...

Mindful Eating – ett sunt förhållningssätt till mat

Mindful eating (medvetet ätande) är ett förhållningssätt till mat...

Håll igång under semestern…

Oavsett om du är på landet, i skärgården, på en grekisk ö eller...

Podcast Hälsosant: Ska vi äta gluten? Del 2

Podcast Hälsosant med Carolina Werling och Ellinor Ladenberg Borde...

Podcast Hälsosant: Ska vi äta gluten? Del 1

Podcast Hälsosant med Carolina Werling och Ellinor Ladenberg Från...

Största matfällan med glutenfri livsstil

  Den största matfällan man kliver i när man vill leva en...

Ny studie: Vissa matallergier syns inte på tester.

  Forskare i Southampton, England är de första som utvärderar...

Lindrigare IBS med D-vitamin -aktuell forskning!

[vc_row][vc_column][vc_column_text...

Håret kan visa hur din inre mikrobiella flora mår!

I förra delen av sin tvådelade artikel, beskrev Stein grunderna till...

Naturens under – colostrum

Ett av näringsterapeuten Sanna Törsleff Berglunds specialområden är...

Gluten till spädbarn dubblar risken för celiaki!

Att ge spädbarn på upp till 2 år gluten, fördubblar risken för...

Lindra huvudvärken naturligt!

Många med huvudvärk eller migrän söker sig till naturliga kurer då...

Vad säger magkänslan om gluten?

Är du nyfiken på vad som händer i kroppen när du tar den där...

Glutenfri livsstil -hur börjar man?

Då har du alltså bestämt dig för att inte längre äta gluten. Kanske...

Att välja en glutenfri livsstil

Att välja glutenfritt blir allt vanligare, och allt fler har...

En av världens främsta experter på Gluten och Celiaki åter i Sverige!

Unikt tillfälle! Återigen står Alpha Plus som värd för ett unikt...

Gluten eller inte?

Glutenfritt bröd, glutenfri pasta, glutenfria kakor… på vänliga...

Lathund till glutenfri shopping!

Att handla mat när man just börjat med den glutenfria livsstilen,...

Relaterade produkter

redax
Följ oss

redax

Redaktionen at Alpha Plus AB
Alpha Plus redaktion skriver om aktuella och intressanta ämnen inom hälsa och livsstil. redax@alpha-plus.se
redax
Följ oss
X