Välj en sida

 

En studie på 500 000 vuxna människor i Kina visar fördelarna med att äta frukt

Människor som äter färsk frukt de flesta dagar har lägre risk för hjärtattack och stroke än människor som sällan äter färsk frukt enligt ny forskning som publicerades förra veckan  i New England Journal of Medicine. Upptäckten kommer från en sjuårsstudie på en halv miljon vuxna i Kina där man äter mindre färsk frukt är i tex Storbritannien eller USA.

Forskare på Universitetet i Oxford och på Chinese Academy of Medical Sciences ledde den stora studien på 500 000 vuxna från både städer och landsbygd. Ingen av människorna hade en medicinsk historia med hjärt-kärlsjukdom eller med blodtrycksmedicin före studien påbörjades.

Frukt är en rik källa av kalium, kostfiber och många andra potentiellt aktiva sammansättningar, samt innehåller lite natrium, fett  och relativt få kalorier. Forskarna fann att fruktkonsumtionen (främst äpplen och apelsiner) hade en stark korrelation till många andra faktorer som utbildning, lågt blodtryck, lågt blodsocker och icke-rökning. Men efter att ha räknat med dessa och fler faktorer, såg man att en 100-gramsportion frukt om dagen kunde länkas till ca 1/3 risk för dödlighet i hjärt-kärlsjukdom. Och detta stämde över hela spektret hos både män och kvinnor.

Forskarna säger att “Associationen mellan fruktkonsumtion och kardiovaskulär risk verkar starkare i Kina, där många fortfarande äter lite frukt, än i höginkomstländer där daglig konsumtion av frukt är mer vanligt.” och ” Det är svårt att veta huruvida den lägre risken hos människor som äter mer färsk frukt beror på en verkligt skyddande effekt. Om det är så –kan en mer utbredd konsumtion av färsk frukt förhindra ca 0,5 miljoner kardiovaskulära dödsfall om året i Kina, inkluderat 200 000 st före 70 års ålder, och om möjligt högre siffror om man tar med icke-dödliga strokes och hjärtattacker.

Källor

Mighty Berries 210 g

Mighty Berries 210 g

Mighty Greens 228 g

Mighty Greens 228 g

Mighty DTX 190 g

Mighty DTX 190 g

Rödbeta_280g

Rödbeta 280 g

redax
Följ oss

redax

Redaktionen at Alpha Plus AB
Alpha Plus redaktion skriver om aktuella och intressanta ämnen inom hälsa och livsstil. redax@alpha-plus.se
redax
Följ oss
X