Välj en sida
Elin Drake
Följ mig

Elin Drake

Gästbloggare at Lemonvanilla Blogg
Elin vill inspirera till välmående – inifrån och ut. Mycket av det goda & hälsofrämjande & lite av allt, framförallt med glädje och harmoni utan pekpinnar.

Elin har dansat hela livet, allt från klassikt till latin. Hon är licensierad Zin-Zumbainstruktör, samt hoppat in som danslärare emellanåt. Elin är även nidrayoga- och bikramyoga-utövare.
Elin Drake
Följ mig

Julhelgerna när jag var barn var snörika och lockade till utomhusaktiviteter. Skidor, sparkåkning och ibland skridskor. Idag som vuxen, bor jag i stadsmiljö och skridskomöjligheten finns fortfarande, även varma och snöfattiga jular. Vilket är tur, det känns bra att röra lite på sig mellan julborden och julgodisätandet.

MYCKET ”ÄTA” ÖVER JULHELGEN

Det jag gör gråa och varmfuktiga julhelger nu för tiden, är att ta en promenad. Att få, om än bara en halvtimme, dagsljus i grått väder gör susen för ditt välmående. Särskilt om det lätt blir mycket ”äta” över helgen.

Julmaten är väldigt god, särskilt om den tillagas med omsorg och med kvalitativa råvaror. Det är ett litet krux bara, ibland kan det bli för mycket av det goda och det resulterar i värsta fall som ont i magen och risk för att känna sig allmänt däst.  Ta godbitarna, men tänk också på vad din kropp mår bra av och vad det är som är unikt med svenska julbordet? Behöver du äta potatis, risgrynsgröt och köttbullar flera gånger, just över julen?

MYCKET SOCKER

ThinkstockPhotos-491579926

Det är mycket socker i julmaten, inte minst i senapen och hovmästarsåsen. Ta dijonsenap på skinksmörgåsen om du vill ha ett sockerfritt alternativ. Ta mest av det du tycker allra bäst om, kanske lax, skaldjur, olika kålrätter och låt fikon, dadlar och nötter få representera något sött till kaffet. Viktigt att inte glömma citrusfrukterna som är så goda så här års och fullproppade med c-vitamin.

INSPIRATION FRÅN ANDRA LÄNDER

Min syster och jag har ibland sneglat på andra länders julmatstraditioner, dels för att det svenska julbordet serveras någon dag under helgen hos släkt, och innan jul, en eller t o m två omgångar genom jobbet eller annat.

Vi har tagit till oss den franska julens mat vid flera tillfällen nu, den består av många olika skaldjur och goda ostar bl.a. En annan tradition vi tycker mycket om, det är den anglosaxiska julmaten, helstekt kalkon med smakrik smaksättning med bl. aprikoser, kryddnejlika och apelsin, ja variationsmöjligheterna är många. Om du gör en kalkon och serverar sötpotatismos eller blomkålsmos till – gärna en variant på brysselkål och en god gräddsås – då har du en måltid som väger lite mot den tyngre svenska julmaten.

FAVORITRECEPT PÅ GRAVAD LAX

Nedan bjuder jag på ett av mina absoluta favoritrecept på gravad lax, som min pappa bjöd på för första gången för många år sedan och en godbit – Bounty – som inte innehåller vitt socker, men är sötad med dadelsirap och innehåller den mycket hälsosamma kokosnötsoljan. Jag använde extra Virgin kallpressad från Alpha Plus.

Hoppas ni gillar dem!

KRYDDGRAVAD LAX MED APELSIN

Kryddgravad lax

DU BEHÖVER:

  • 1 kg skinn- och benfri laxfilé
  • 2 msk grovt havssalt
  • 2 msk rårörsocker
  • 1 tsk kryddpeppar, krossad

  • 2 tsk svartpeppar, krossad
  • ½ msk färsk riven ingefära
  • 1 tsk anis, krossad
  • Rivet skal och saften från en apelsin

ATT GÖRA:

Blanda samtliga ingredienser till gravning och lägg i plastpåse med laxfilén. Låt den ligga i kylen i 2 dygn och vänd den lite då och då under tiden. Skiva laxen innan servering, senapssås passar till, jag äter denna med vispad crème fraiche.

BOUNTY-BIT

Bounty-bit

DU BEHÖVER:

  • 5 dl kokosflingor
  • 5 tsk kokosnötsolja (kallpressad)
  • 2,5 msk dadelsirap (du kan också använda honung)
  • 2 msk fet kokosmjölk

  • 2 nypor vaniljpulver
  • 100 gr sockerfri mjölkchoklad
  • 100 gr sockerfri 70 % choklad

ATT GÖRA:

Mixa 3 dl av kokosflingorna med kokosoljan tills det blir en krämig konsistens

Tillsätt sedan övriga ingredienser (utom chokladen) och mixa ihop till en jämn smet.

Ställ kallt i ett par timmar

Smält chokladen i ett vattenbad, ta ut kokossmeten ur kylen och rulla till ca 18 bollar och doppa i chokladen. Jag dekorerade med kokosflarn men du kan hoppa över det helt eller också använda kokosflingor. Förvara i frysen tills de skall ätas.

Med önskan om en god helg, Elin.

Ps (Finska kålrotslådor är jättegott om ni inte provat dem ännu. Byt ut sirapen mot dadelsirap eller kokossocker i receptet.) Ds

Elin_Drake

Gästbloggare Elin Drake

Elin vill inspirera till välmående – inifrån och ut. Mycket av det goda & hälsofrämjande & lite av allt, framförallt med glädje och harmoni utan pekpinnar. Elin har dansat hela livet, allt från klassikt till latin. Hon är licensierad Zin-Zumbainstruktör, samt hoppat in som danslärare emellanåt. Elin är även nidrayoga- och bikramyoga-utövare. Du hittar henne på Instagram & hennes blogg.


Läs mer

Alpha Plus produkter

Kokosolja_450_g_EVCO

 

 

 

 

 

 

Kokosolja 450 g / 489 ml EVCO

 

 

Curcumin_Plus_60_kap_WP

 

 

 

 

 

 

Curcumin Plus 60 kap

 

 

D3_vitamin_3000IE_180kap

 

 

 

 

 

 

D3-vitamin 3000 IE med K2-vitamin och astaxantin

X