Välj en sida
Katarina Hagberg

Katarina Hagberg

Frilansskribent at Fysiomedia
Frilansskribent inom medicin och hälsa. Katarina är medförfattare till boken "Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost". Hon har en magister i Biomedicin från Karolinska Institutet och har studerat vid Poppius Journalistskola.
Katarina Hagberg

Latest posts by Katarina Hagberg (see all)

 

På grund av flera uppmärksammade dopingfall det senaste året, går nu Svenska Friidrottsförbundet ut med ett förslag på hur ett förbättrat antidopingarbete ska se ut. Ordföranden  i den medicinska kommittén, Sverker Nilsson, har i och med detta uttalat sig i ganska skarpa ordalag mot kosttillskott av tex vitaminer, även om de senaste dopingfallen handlat om användning av det ryska läkemedlet Meldonium. Detta innebär i princip att Svenska idrottsförbundet drar alla “piller” över en kam vare sig det handlar näringstillskott som vitaminer och mineraler, eller farmaceutiska läkemedel.

Lyssna på näringsexperten Peter Wilhelmsson när han ger sin syn på saken, här intervjuad av Trix Eresjö.

Peter

Svensk friidrott gick i förra veckan ut med förslag till skarpare riktlinjer för att motverka doping.

Man vill bland annat införa ett antidopingkörkort, något som handlar om idrottspersonens egna ansvar för det man stoppar i sig vilket naturligtvis är en bra åtgärd.

Det som kanske är kontroversiellt i det hela är uttalandet av Sverker Nilsson, ordförande i friidrottsförbundets medicinska kommitté när han säger :

Aktiva får lära sig redan i tonåren om dopning. Nu förstärker vi det. De får inte äta vitaminer och kosttillskott även om andra äter det. Svenskar ska äta bra mat och inget annat. (citat från msn.com)

Hur ställer du dig till det uttalandet Peter?

Jag tycker att det är helt fel och det gör att ungdomar och de som håller på med mycket idrott, elitidrott och andra satsningar, de kommer att ha en nackdel genom att de inte får i sig de skyddande vitaminerna, mineralerna och aminosyrorna och så vidare, som hjälper dem att prestera bättre utan skador och influensa och olika problem.

Det är bara en eller två av tio, som äter s.k. “bra” mat, minst fem portioner frukt och grönsaker, och i Matens pris-serien kom det fram för någon månad sedan på Sveriges Radio, att man har mindre näring i maten nu för tiden. Man säljer mat och odlar mat för att det skall vara billigt och inte för att det ska vara näringsrikt.

Så de flesta personer, även om de försöker äta en bra kost, lyckas inte få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Och om man satsar på idrott så behöver man ännu mer näring för att man förbrukar mycket mer näring när man tränar hårt.

I USA bland proffslagen inom tex  fotboll, gör man däremot tvärtom, man kräver regelbundna tester på bla d-vitaminnivåer av sina spelare och ser med hjälp av vitamintillskott till att prestationerna maximeras. Är detta en form av doping tycker du?

Nej, jag tycker inte man ska se intag av naturliga ämnen som finns i maten, vitaminer och mineraler som är klassade som kosttillskott, som doping. Man kan kompensera för det kanske bristfälliga intaget i maten genom att förstärka sin näringsstatus med vitaminer och mineraler och olika typer av kosttillskott. Så det är inte doping det är ett bra sätt att se till att kroppen har de resurser som behövs för att man ska kunna träna hårt och hålla sig frisk.

Vid de senaste dopingfallen i Sverige, har man upptäckt  användning av Meldonium – vad är det?

Det är ett ämne som finns i hjärtmediciner, så det är ett läkemedelsämne och det är det som gör  att jag är så upprörd! För att man tar det här fallet där man fuskar med läkemedel och sedan så smutskastar man kosttillskottsbranschen. Det är inte en vitamin, det är inte en mineral, det är inte en aminosyra, det är inte probiotika-bakterier!

Det är ett läkemedel så om man ska begränsa tillgång till olika ämnen då ska man också prata om läkemedel, inte bara kosttillskott. Så det är inget problem med kosttillskott i de här fallen som har kommit i Ryssland och i Sverige kring Meldonium, för det är inget kosttillskott, det tar jag starkt avstånd ifrån – att man fuskar med doping – men jag anser inte att näringsämnen är doping.

Tack så mycket Peter!

Varsågod!

Peter Wilhelmsson är Alpha Plus grundare och ägare.

Peter har 35 år av klinisk erfarenhet av näringsmedicin och livsstilsmedicin, är auktoriserad naturläkare av Naturläkarförbundet (SNLF) och näringsmedicinare av Näringsmedicinska Terapeutförbundet (NMTF). Han har flertalet utbildningar från Institute of Functional Medicine i USA, samt är certifierad som Anti-aging specialist. Peter har dessutom skrivit 12 olika hälsoböcker, bla Friskare liv med rätt kost (1997), Lev ung längre (2000), Friskare Barn (2005) på ICA Bokförlag och Näringsmedicinska uppslagsboken (2006) på Örtagårdens bokförlag.


Läs mer

Mighty Sport Curcumin 60 kap

Mighty Sport Curcumin 60 kap

Prestation-Naring-Rakowski

Bättre prestation med rätt näring!

Nutrition-epigenetik-Rakowski

Idrottsnutrition & Epigenetik

MightySport_D3_Vitamin_120_kap

Mighty Sport D3-vitamin 3000 IE

X