Välj en sida

Många av oss upplever allergiska reaktioner så här på våren i samband med pollensäsongen. När vi får en allergisk reaktion handlar det i grunden om vårt immunförsvar som inte kan hantera de ämnen vi får i oss från luft, mat och vätska via våra slemhinnor. Inlägget är skrivet av Jonas Alwin som är funktionsmedicinare vid den egna kliniken Fysiolabbet

Det var först i början på 1800-talet som begreppet allergi först användes. Det har sedan dess ökat explosionsartat och har starka samband med vår urbanisering och utsatthet för toxiska ämnen . Människan har alltid 1 reagerat på proteiner och andra ämnen från växter, blommor och träd men kunnat hantera det hyfsat bra. Men i kombination med andra för oss främmande ämnen har belastningen på vårt immunförsvar blivit större.

Håll kroppens avgiftningssystem i bra skick

De bakterier, jäststammar, virus och svampar vi alla har i våra kroppar är alla involverade i att reglera vårt immunsystem, både det medfödda och det vi lär upp, att ta bort främmande partiklar som kroppen inte vill ha. Tillsammans med näringsämnen i den mat vi äter samarbetar de med att bryta ned och forsla ut skadliga ämnen via urin, avföring, andning, svett och menstruation. Detta är ett mycket effektivt system som arbetar dygnet runt. Men vi måste också ha dessa system i bra skick, annars ackumuleras toxiner och andra skadlig ämnen som tillslut gör att immunförsvaret inte längre klarar av sitt jobb och där organ och celler slutar fungera optimalt. Vi lever idag i mångt och mycket i en värld vi inte riktigt är gjorda för och det är av största vikt att vi håller kroppens avgiftningssystem i gott skick. Allt är i grunden en dosfråga och det är den sammanlagda belastningen som avgör om du kommer att få reaktioner eller inte samt skicket på dina organ.

Orsakerna till allergi

Toxiner, vaccinationer, antibakteriella medel, att vara född med kejsarsnitt, kort eller utebliven amning, mediciner, inflammatorisk mat, strålning, GMO, plast, stress, genetik och epigenetik är alla faktorer som påverkar utveckling av vårt immunförsvar och med allergi, astma och inflammerad tarm som en eventuell följd. Det är först när vi skapar oss en helhetsbild om vad vi utsätter oss för som vi kan börja förstå hur vi skall agera och minimera oss för det som skadar och arbeta mot ett bättre fungerande immunförsvar.n

Minska allergiska reaktioner naturligt

Det bästa du kan göra för att hjälpa kroppen på egen hand är att minimera dig för skadliga ämnen samt äta en färgrik kost av kvalitetsproteiner, naturliga fetter och stor variation av hela korn, grönsaker, örter, kryddor, bär och frukter. Dessa råvaror innehåller massor av ämnen som dämpar inflammation samt agerar som ”hjälpare” åt immunförsvaret. Om du har problem med din magtarmfunktion bör du se till att få den i bättre skick då större delen av vårt immunförsvar sitter där. Många människor som lider av allergier har ofta problem med sin mag-tarmfunktion samt intolerans mot en eller flera födoämnen. Det finns också många bra tillskott som hjälper immunförsvaret att lugna ned sig och ta hand om de skadliga ämnena på ett bättre sätt.

Använd näringsämnen som fungerar som naturliga antihistaminer samt antioxidanter och enzymer som tex: druvkärnextrakt, quercetin, bromelain, papain och C-vitamin. Alla dessa kan hjälpa till att motverka eller lindra allergiska besvär. Quercetin bland annat genom att det är en naturlig anti-histamin som hindrar immunförsvaret från att tillverka ämnet, vilket minskar symtomen. Bromelain och papain kommer från ananas respektive papya och är en blandning av proteasenzymer. Dessa har förmågan att bryta ner proteiner och hjälper immunförsvaret genom att påverka det positivt och vara anti-inflammatoriska. Dessa rekommenderas ofta som naturlig lindring vid pollenbesvär.

Undvik korsreaktioner

Under de perioder då pollen är ett problem riskerar du att trigga immunförsvaret extra och då kan det vara klokt att under en tid minimera eller undvika vissa frukter, grönsaker, kryddor och nötter då det är kända för att korsreagera med pollen och skapa en extra kraftig reaktion. Nedan följer en tabell med exempel på vanliga korsreaktioner som du kan använda om du vet med dig att du har problem med en viss pollenart. 

Inlägget är skrivet av Jonas Alwin som är funktionsmedicinare vid den egna kliniken Fysiolabbet

 

Gråbo (Artemisia Vulgaris) 

Frukt: Äpple, Persika, Aprikos, Ananas, Nektarin, Päron, Plommon, Kiwi, Kvitten

Grönsak: Selleri, Morot, Potatis

Krydda: Anis, Basilika, Kummin, Koriander, Dill, Fänkål, Mejram, Senap, Oregano, Persilja, Paprika, Peppar, Dragon, Timjan

Annat: Hasselnöt, Mandel, Valnöt

Trädpollen (Björk, Asp och Al) 

Frukt: Äpple, Körsbär, Kiwi, Lichie, Fikon, Nektarin, Päron, Plommon, Persika, Jordgubbar, Persimon, Ananas

Grönsaker: Bönor, Morötter, Selleri, Grön paprika, Potatis, Tomat, Palsternacka, Ärtor

Kryddor: Anis, Basilika, Dill, Kummin, Cikoria, Koriander, Spiskummin, Fänkål, Mejram, Oregano, Persilja, Paprika, Peppar, Dragon, Timjan

Annat: Hasselnöt, Mandel, Valnöt

Malörtsambrosia (Ambrosia artemisiifolia)

Frukt: Melon, Vattenmelon, Cantaloupe, Honungsmelon, Banan

Grönsaker: Zucchini, Gurka 

Annat: Solrosfrö

Lider du av uppblåst mage? Det kan vara SIBO

Har du någonsin ätit något och inom några timmar insett att magen är...
allergi vår cykla kvinna

Det bästa du kan göra vid pollenallergi

Många av oss upplever allergiska reaktioner så här på våren i...

Vårkänslor, pollen och bästa tipsen

Det är snart vår i luften med varmare dagar, knoppar som brister och...
teorin om läckande tarm i samband med gluten

Så skapar gluten läckande tarm

Inom funktionsmedicin ses graden av och funktionen hos tarmens...
Naturlig hjälp vid pollenallergi

Naturlig hjälp vid pollenallergi

Våren och sommaren är en härlig tid, men för den med pollenallergi...
hälsosant linda rahbek om matintoleranser och certifieringskurs

Podcast Hälsosant: Ska du undvika viss mat fast du inte är allergisk?

Födoämnesintoleranser blir allt vanligare och de flesta känner någon...

Julmaten gav allergi istället för energi – Svaret kan sitta i håret!

God fortsättning! Nu har det gått några dagar sedan julhelgen och...

Snälla bakterier för friskare hud!

Din hud – ja, hela din kropp – kryllar av bakterier som är...

Förklaring till vetekänslighet funnen av forskare!

En ny studie kan förklara varför människor som inte har Celiaki...

Podcast Hälsosant: Ska vi äta gluten? Del 2

Podcast Hälsosant med Carolina Werling och Ellinor Ladenberg Borde...

Podcast Hälsosant: Ska vi äta gluten? Del 1

Podcast Hälsosant med Carolina Werling och Ellinor Ladenberg Från...

Tarmbakterier påverkar immunförsvaret

  Fler och fler barn utvecklar allergier och forskare har nu...
Jonas Alwin

Jonas Alwin

Elittränare, kock, funktionsmedicinare och livsstilscoach at Fysiolabbet
Fysiolabbet grundades 2013 av Jonas Alwin och har ett holistiskt tänkande företag för näringsmedicinska undersökningar och fysiologiska idrottstester.
Jonas Alwin
X