Välj en sida

Detoxkurer i all ära men visste du att din kropp rensar ut restprodukter från ämnesomsättningen och gifter från omgivningen hela tiden? Det finns massor att sätt du kan avgifta din kropp på till vardags. Resultaten kan bli mindre trötthet, bättre sömn och klarare hud. Så här gör du för att stötta din kropp i detox – varje dag.

Kroppen har en fantastisk förmåga till avgiftning, om du bara ser till att stötta systemet med bland annat rätt näring, återhämtning och aktivitet. Som ett komplement till detoxkurer kan du välja att ha en livsstil i vardagen som underlättar den naturliga detoxen. Hälsoproblem uppstår sällan på grund av att vi vid ett tillfälle utsätts för stora mängder giftiga ämnen, till exempel en kärnkraftsolycka, kraftigt förgiftade dricksvatten eller att köra cykelbud i Mexico city utan skyddsmask, att jobba med starka kemikalier vid en arbetsplats utan skyddsutrustning, mm. Vi förgiftar oss istället på lång sikt genom ”många bäckar små” som tillsammans under många år samlas i vår vävnad, ger hormonstörningar eller ökar inflammation eller oxidation. Denna process leder så småningom till kroniska symtom och sjukdomar.

Varje dag bidrar till att du får en lite sämre eller bättre hälsa beroende på om du samlar mer gifter än vad du avlägsnar eller om du avlägsnar mer gifter än du samlar. Följande tips hjälper att säkerställa att din kropp blir renare och friskare istället för att de blir nedbrutna av ansamlingar av miljögifter.

Här är 15 sätt för att detoxa dig varje dag:

1. Drick ordentligt med vatten – minst åtta till tio glas, gärna filtrerat, vatten varje dag.

2. Se till att du sköter magen minst en eller två gånger varje dag. Om det inte fungerar som det ska finns det knep att ta till. Prova psylliumfröskal som innehåller fibrer och ger tarminnehållet ett större volym, tillskott av magnesium kan också få fart på magen. Skalen binder också till sig gifter och drar ut dem med avföringen. Det är också viktigt att dricka mycket vatten också för att magen ska må bra.

3. Välj ekologiska grönsaker och ekologiskt kött för att minska innehållet av gifter i din mat. Om du inte köper eko, kom ihåg att svenskproducerad mat generellt sett innehåller mindre mängder kemikalier och antibiotika.

4. Använd näringstillskott av hög kvalité för att hjälpa din kropp att detoxa. Under en detox är det viktigt att sänka pH:t i kroppen för att leverns avgiftning ska fungera så effektivt som möjligt. Näringspulver UltraClear Plus pH gör precis det, och stöttar dessutom kroppen med vitaminer och mineraler som behövs vid detox.

5. Ät minst tio portioner grönsaker, bär och frukt varje dag. Speciellt viktiga för avgiftningen är korsblommiga växter som broccoli, brysselkål, vit- röd- och grönkål, kålrabbi, blomkål och rädisa. Ät gärna dagligen något/några typer av lök som rödlök, vitlök och gul lök. De är extra bra för detox eftersom de ökar halten av svavel i kroppen.

6. Ät gärna ett eller två ekoäpplen och bär dagligen. Dessa innehåller quercitin, fibrer och polyfenoler som bidrar till bättre detox-funktioner. Ät gärna extra mycket från växtriket under sommar och höst, till exempel bär, vattenmelon, salladsblad, med mera för att ge kroppen en extra bra rening.

7. Hoppa över eller minska stimulantia, lugnande och ämnen som koffein och nikotin. Minska även på alkoholintaget, eftersom det belastar levern och gör den mindre effektiv på att rensa ut andra ämnen.

8. Förutom vatten finns det annat du kan dricka för att hjälpa avgiftningen efter du stiger upp varje morgon. Låt ljummet citronvatten eller pH-balansdryck bli en del av din morgonrutin. Drick citronvatten varje morgon, helst före frukost. Det bidrar till att kroppen håller sig basisk och hjälper levern att rena sig. På kvällen eller i en termos på jobbet, kan du njuta av ett te på Pau D’Arco, samma detoxté som använts i Sydamerika under tusentals år.

9. Motionera fem dagar per vecka. Det får lymfvätskan att röra på sig, något som är väldigt viktigt för att transportera gifter för att de ska kunna avlägsnas ur kroppen. Gör något du gillar och som gör att du kommer igång och svettas. Se till att duscha direkt efter du har tränat.

10. Uteslut vetemjöl, socker och fiberfattig raffinerad mat. De innehåller minimalt med näring och det gör att du går miste om de ämnen kroppen behöver för att avgifta sig på ett bra sätt.

11. Se till att svettas ordentligt tre gånger per vecka i bastu, ångbastu eller infraröd bastu. Du kan också prova torrborstning. Det tar bort gammal hud och gör att kroppen lättare kan göra sig av med gifter genom huden. Använd epsomsalt eller glaubersalt, äppelcidervinäger eller eteriska oljor i varmt badvatten, gärna på kvällen för att slappna av och sova gott, samtidigt som badet renar dig effektivt.

12. Tungmetaller kan du detoxa med hjälp av algerna spirella och klorella, i kombination med koriander. Mighty Detox är ett ekologiskt näringstillskott som innehåller alla de här tre för ett enkelt sätt att detoxa i vardagen.

13. Sov 7-8 timmar per natt, det ger ordentligt med återhämtning. Kroppen passar på att rena bort mycket slagg nattetid, även hjärnan. Se till att inte sova nära mobiltelefon eller elektrisk klockradio, att ha bra luftcirkulation, rena sängkläder och rent i sovrummet.

14. Se över innehållet i dina hudvårds- och skönhetsprodukter. Välj produkter med ekologiska och naturliga ingredienser för att undvika onödiga kemikalier. Känns det som ett alltför stort projekt? Börja med en produkt som du använder varje dag. Kanske din deodorant eller tandkräm.

15. Se över och minska användning av plast, kemikalier i hemmet, mm, alla onödiga källor för exponering av toxiska ämnen.

Med de här stegen till en säker och effektiv detox i vardagen ger de här fördelarna:

 • Kroppen renas från slaggprodukter, toxiner och tungmetaller.
 • Cellerna repareras och förnyas.
 • Ämnesomsättningen och förbränningen förbättras.
 • Immunförsvaret blir starkare
 • Du måste inte göra alla stegen för att få effekt. Men gör du flera saker samtidigt kommer det att ge bättre resultat. Känns det överväldigande, börja med en sak och få in det i din vardagsrutin. Välj det som känns enklast eller viktigast för dig. Sedan kan du gå tillbaka och välja något nytt att införa.
 • Källa:
  Peter Wilhelsson, Drhyman.com och draxe.com

  redax
  Följ oss

  redax

  Redaktionen at Alpha Plus AB
  Alpha Plus redaktion skriver om aktuella och intressanta ämnen inom hälsa och livsstil. redax@alpha-plus.se
  redax
  Följ oss
  X