Välj en sida
Katarina Hagberg

Katarina Hagberg

Frilansskribent at Fysiomedia
Frilansskribent inom medicin och hälsa. Katarina är medförfattare till boken "Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost". Hon har en magister i Biomedicin från Karolinska Institutet och har studerat vid Poppius Journalistskola.
Katarina Hagberg

Latest posts by Katarina Hagberg (see all)

Tillskott av D-vitamin kan förbättra träningsresultaten och sänka risken för hjärtsjukdom, enligt en ny förstudie.

D-vitamin som är både ett vitamin och ett hormon, hjälper till att styra kalcium- och fosfatnivåerna i blodet och är grundläggande vid bildningen av skelett och tänder.

”vår studie antyder att kosttillskott av D-vitamin kan förbättra den fysiska konditionen och minska hjärt-kärlsjukdomars riskfaktorer, t ex högt blodtryck”  säger medförfattaren Raquel Revuelta Iniesta på Queen Margaret University i Edinburgh.

I denna studie gav forskarna 13 friska vuxna personer av samma vikt och längd 50μg (2000 IE) D-vitamin eller placebo per dag under 2 veckor. De personer som som åt D-vitamintillskott hade lägre blodtryck jämfört med dem som fick placebo och hade dessutom lägre nivåer av stresshormonet kortisol i urinen.

I ett konditionstest såg man att gruppen som åt D-vitamin kunde cykla 6,5 km på 20 minuter, jämfört med 5 km i början av testperioden. Förutom att cykla 30 % längre på samma tid, kunde D-vitamingruppen också uppvisa färre tecken på fysisk utmattning.

Tidigare studier antyder att D-vitamin kan blockera mekanismerna hos enzym 11-IHSD1 som behövs för att bilda stresshormonet kortisol. Då D-vitamin verkar reducera förekomsten av kortisol i kroppen, kan det i teorin förbättra prestationsförmågan och minska riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom förklarar forskarna.

Studien presenteras i dagarna på Society for Endocrinology annual conference i Edinburgh.

Källa

Science news: Vitamin D pill a day may improve exercise performance and lower risk of heart disease

Läs mer

Alpha Plus produkter

 

X