Välj en sida
Katarina Hagberg

Katarina Hagberg

Frilansskribent at Fysiomedia
Frilansskribent inom medicin och hälsa. Katarina är medförfattare till boken "Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost". Hon har en magister i Biomedicin från Karolinska Institutet och har studerat vid Poppius Journalistskola.
Katarina Hagberg

Latest posts by Katarina Hagberg (see all)

En studie publicerad 23 december 2015 i the European Journal of Pharmacology visar att det viktiga ämnet curcumin i gurkmeja, kan vara det perfekta medlet att bekämpa cancer som orsakas, eller blir värre av svampinfektion i kroppen.

Den nypublicerade studien fokuserade på problemet med lokaliserade svampinfektioner, vilka är en stor orsak till sjuklighet och dödlighet hos cancerpatienter.
Enligt studien ”är effektiv anti-infektionsterapi nödvändigt för att hämma betydande nedbrytning som resultat av dessa infektioner. De är dock svåra att behandla och en ökande resistens mot svampdödande medel leder ofta till återfall.”

Ett idealiskt naturligt alternativ

gurkmeja – curcumin

Författarna föreslår att curcumin kan vara ett idealiskt naturligt alternativ:

”Curcumin, en naturlig komponent som isoleras från roten av växten Curcuma Longa (gurkmeja) har lockat stort intresse bland många vetenskapsmän som forskat på olika cancerformer de senaste 50 åren. Det som är intressant med curcumin är att det erbjuder ett idealiskt alternativ till aktuella terapier på grund av sin relativt säkra profil, även vid höga doser. Fram till idag har curcuminets potenta svampdödande egenskaper mot olika stammar av Candida, Cryptococcus, Aspergillus, Trichosporon och Paracoccidioides ofta rapporterats, vilket indikerar att cancerbekämpande medicin med curcumin också kan ha en svampdödande roll, vilket hjälper cancerpatienter att motstå svampinfektions-relaterade komplikationer. Målet med denna granskning är att diskutera curcuminets tvåfaldiga farmakologiska egenskaper med hänsyn till dess applicering som ett naturligt anticancerogent och svampdödande medel. Dessa dubbla farmakologiska egenskaper förväntar vi oss leda till kliniska studier samt förbättra överlevnadsgraden vid infektion hos cancerpatienter. ”

gurkmeja - curcumin

Forskarna förklarar också att traditionella terapier ofta resulterar i ytterligare skador på patientens immunsystem, vilket i sig bidrar till viral svampinfektion. Konventionella svampdödande medel kan också orsaka stora skador på lever och njurar samt leda till utvecklingen av mer aggressiva och behandlingsresistenta svampinfektioner.

Vidare siktar konventionella cancerbehandlingar in sig på endast en canceraspekt, exempelvis en enda process eller cellmolekyl. Därför skapar curcuminets egenskaper så stort hopp som ”nästa generationens medicin för multipla ändamål”. Det bekämpar inte bara svampinfektioner, utan har också egenskapen att påverka ett flertal cancerområden, bla genom att förstöra cancerstamcellernas spridningar vilka är roten till cancerns aggressivitet och upprepning.

Forskarna drog slutsatsen:

Curcumin är ett lovande läkemedel med naturlig härkomst och mångfaldiga effekter, och har vidare visat effektiva egenskaper vad det gäller anticancerogen och svampdödande behandling, antingen ensamt eller tillsammans med traditionell kemoterapi och svampdödande mediciner. Curcuminets flerfaldiga funktioner kan innebära att det är en god kandidat vid förebyggande och behandling av cancer och cancerrelaterade svampinfektioner. Fortsatt forskning är nödvändig för att öka förståelsen för Curcuminets anticancerogena och svampdödande funktion.

Källor

Läs mer

Curcumin Plus 60 kap

Curcumin Plus 60 kap

UltraInflamX 728 g

UltraInflamX Original 728 g

IntraDermium 90 tabletter

Intradermium 90 tab

X