Välj en sida
Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring

Vi är stolta att presentera vår gästbloggare Mikaela Bjerring. Mikaela är utbildad näringsterapeut, hälsobloggare, personlig utvecklare och grundare av Passion för Hälsa. Mikaela bloggar hos Alpha Plus 1 gång i månaden och alltid om det som står hennes hjärta närmast: hälsa i alla dess former och skepnader.
Mikaela Bjerring

Latest posts by Mikaela Bjerring (see all)

Magnesium är det femte i ordningen av de mest förekommande mineralerna i kroppen och en av de viktigaste då mineralet är inblandat i 100-tals enzymreaktioner. Varenda cell i kroppen behöver magnesium för att fungera optimalt. Idag är brist på magnesium är en av de vanligaste mineralbristerna och anledningen kan vara många. Magnesiumfattig kost, dåligt näringsupptag i tarmen, hård fysisk träning och stress för att nämna några. En annan orsaken är mediciner som påverkar levern som har en negativ inverkan på magnesiumupptaget. Studier visar även magnesiumbrist kan orsakats av en genetisk avvikelse.

Genetisk avvikelse kan leda till magnesiumbrist

ThinkstockPhotos-481911027

Forskare och vetenskapsmän vid Charité universitetsjukhus i Berlin, i samarbete med Max Delbrück Centrum för Molekylär Medicin, och kollegor från Nederländerna, Belgien, Schweiz och Tjeckien har lyckats identifiera en genetisk orsak till magnesiumbrist. I studien från Dr Dominik Müller vid Institutionen för Pediatric Nephrology, konstaterades förändringar i en gen som är inblandad i regleringen av magnesiumprocesser i njuren. Denna forskning som publiceras i tidskriften “American Journal of Human Genetics”, har öppnat ny dörr till en eventuell framtida behandling av genetiskt orsakad magnesiumbrist.

Dr Müller och hans team kom alltså fram till att en förändrad gen kan vara orsaken. I detta fall påverkar förändringen ett protein som är förankrad i membranet i njurceller och intestinala celler som ansvarar för absorption av magnesium i blodet. Eftersom denna process inte längre fungerar, kan inte magnesium tas upp av blodet utan utsöndras via tarmen och urinen. Resultatet av forskningen har gett nya insikter i hur magnesium omsätts i kroppen. Eftersom tillräckliga mängder av magnesium har en sådan stor betydelse för hälsan, ger forskningsresultatet nya möjligheter att hantera sådana brister som i sin tur kan skydda mot en mängd symtom och kroniska sjukdomar.

Magnesiums betydelse för kroppen

ThinkstockPhotos-477734380

Magnesium är förmodligen kroppens viktigaste mineral. Det aktiverar över 300 olika enzymreaktioner och kroppsfunktioner såsom matsmältning, energiproduktion och metabolismen av protein, fett och kolhydrater. Nervsystemet, muskler, hjärt- och kärlhälsa, skelett och hjärna är alla beroende av tillräckliga mängder av magnesium för att fungera optimalt. Eftersom magnesium aktiverar upp till 76 % av alla enzymer i kroppen så kan magnesiumbrist sänka kroppens funktioner i proportionerlig grad.

Magnesium kallas ofta för naturens lugnande mineral då magnesium har en avslappnande effekt på muskulaturen, medan kalcium har en sammandragande effekt. Bristsymtom kan vara många; allmän svaghet, fysisk och/eller mental trötthet, sömnsvårigheter, irritation, muskelkramper, stelhet, muskelryckningar, depression, hudsjukdomar, sköra ben och tänder, kroniskt ryggont, allergi och astma etc, kan alla orsakas av magnesiumbrist.

Låga nivåer av magnesium i kroppen har associerats med ett antal kroniska sjukdomar, inklusive diabetes, högt blodtryck, kranskärlssjukdom, benskörhet och ökad risk för cancer. Användningen av magnesium som ett terapeutiskt medel vid astma, allergier, hjärtinfarkt har även väckt intresse bland forskare och läkare.

Magnesiumbrist kan vara svår att upptäcka

Magnesiumbrist upptäcks inte alltid då magnesiumnivåerna kan vara svåra att mäta. Att mäta den faktiska magnesiumnivån i cellerna är komplicerat och görs därför inte så ofta. Vanligast är istället att mäta magnesiumnivån i urin eller blod, eftersom det är enkelt att genomföra, men som tyvärr ger en missvisade bild. Bara en procent av kroppens totala magnesium syns i kroppsvätskorna. Du kan därmed ha magnesiumbrist i cellerna trots att nivåerna i dina kroppsserum är tillräckligt höga.

Enklast att testa

ThinkstockPhotos-468327978

Eftersom det inte finns någon enkel metod att mäta den totala magnesiumnivån i kroppen, anses det enklaste sättet vara att se över din kost, livsstil och vilka mediciner du eventuellt intar. Ett annat sätt är att helt enkelt testa att ta extra magnesium och se om du får någon effekt. Kroppen reglerar själv upptaget av magnesium, vilket gör att kroppen inte lagrar överflödet.

Magnesiumnivåerna i kroppen justerar sig ganska långsamt. Därför bör man testa magnesiumtillskott under minst ett par månader för att få full effekt. Magnesium lagras i skelettet och det är de förråden som kroppen fyller på först om du har brist. Därefter ökar magnesiumnivån i kroppens övriga celler. Toxicitet av magnesium är mycket sällsynt, men som vid alla sjukdomstillstånd och intag av medicin bör man rådgöra med sin läkare innan konsumtion av kosttillskott.

Referenser

Gästbloggare Mikaela Bjerring

Vi är stolta att presentera vår gästbloggare Mikaela Bjerring. Mikaela är utbildad näringsterapeut, hälsobloggare, personlig utvecklare och grundare av Passion för Hälsa, passionforhalsa.se. Mikaela kommer att blogga hos Alpha Plus 1 gång i månaden och alltid om det som står hennes hjärta närmast: hälsa i alla dess former och skepnader.

Alpha Plus produkter

Läs mer

 

X