Välj en sida
Christin Jarl

Christin Jarl

Näringsterapeut (dipl) at Näringsmedicinska kliniken
Christin arbetar som näringsterapeut och driver Näringsmedicinska Kliniken i Helsingborg. Hon är bland annat certifierad hårmineralanalysterapeut och utför dessa hårmineralanalyser via sin klinik.

Med en bakgrund som civilekonom och systemvetare arbetade Christin tidigare som företagsledare i IT-konsultbranschen.

Christin bloggar hos Alpha Plus 1 gång i månaden, med inriktning på hårmineralanalyser.
Christin Jarl

Benskörhet innebär att skelettet bryts ned snabbare än det återbildas, vilket gör att det därmed blir poröst och skört. Detta tillstånd ökar risken för frakturer etc. Rent naturligt kopplar vi samman detta med kalciumbrist då det mesta av vårt kalcium återfinns i skelettet och i tänderna.

Många gånger ges rådet att bland annat inta mer mejeriprodukter såsom mjölk och ost då dessa innehåller rikligt med kalcium. Inte bara det faktum att kalciumet i mjölken är svårt för kroppen att tillgodogöra sig, utan benskörhet kan beror på så mycket mer än bara faktorer relaterade till för lågt intag av kalcium. Enligt Dr L. David Watts finns det över 30 mekanismer som kan orsaka benskörhet!

För att bygga ben behövs det många fler näringsämnen än kalcium, men detta blogginlägg fokuserar på kalciumet och det faktum att en benskörhet mycket väl kan ha med ett kalciumöverskott att göra istället för ett underskott.

Olika typer av osteporos

Obalanser i ämnesomsättningen kan minska kalciumet i benstommen, men på olika sätt. Beroende på ämnesomsättning är alltså anledningen till uppkomst av osteoporos olika. Vi reder ut begreppen nedan.

Osteoporos typ 1
Denna typ av benskörhet hittas hos den snabba ämnesomsättaren. Den snabba ämnesomsättaren har en högre aktivitet gällande binjurar och sköldkörteln, vilket ger en ökad kvarhållning av fosfor men kvarhållningen av kalcium minskar. Bisköldkörteln aktivitet saktar ned, vilket ger till följd en nedsatt osteoblastfunktion. Osteoblaster är celler som bygger ben.

Utmärkande för denna ämnesomsättningstyp är ett lågt intag av kalcium alternativt en nedsatt absorption eller kvarhållning. En nedsatt absorption kan ha många anledningar, exempelvis brist på saltsyra och matsmältningsenzymer. Den snabba ämnesomsättaren kan inte hålla kvar kalcium och behöver därför extra kalcium. Utöver detta kan den individen behöva ytterligare näringsämnen.

Osteoporos typ 2
Denna typ av benskörhet hittas hos den långsamma ämnesomsättaren. Den långsamma ämnesomsättaren har en lägre aktivitet gällande binjurar och sköldkörteln, vilket ger en minskad kvarhållning av fosfor men kvarhållningen av kalcium ökar. Bisköldkörtelns aktivitet ökar upp, vilket ger till följd en ned osteoklastfunktion. Osteoklaster är celler som bryter ned benvävnad.

Utmärkande för denna ämnesomsättningstyp är att lagring av kalcium sker i de mjuka vävnaderna istället för i skelettet. Detta kan resultera bland annat i gall- och njurstensproblematik, ledvärk, torr hy, lymfstockning och muskelstelhet. Lösningen här kan vara att rätta till den endokrina obalansen gällande exempelvis sköldkörteln, INTE extra kalciumtillskott.

Vad syns i en hårmineralanalys?

I en hårmineralanalys får du reda på vilken ämnesomsättningstyp du är, snabb eller långsam. Genom att därefter se till förhållandena mellan olika näringsämnen går det att härleda möjliga orsaker. Sammanfattningsvis kan Osteoporos orsakas av både för mycket kalcium som för lite, håret ger dig svar!

För äldre som funderar på att inta extra kalciumtillskott för att förhindra benskörhet, är det inte alls säkert att detta är rätt väg att gå. Mät, genom en hårmineralanalys, för att veta om din individuella metabolism kräver det.

Hösthälsningar,
Christin

Källor:
Watts, Dr L. David. 2013. Spårämnen och andra livsnödvändiga ämnen, Klinisk tillämpning av hårmineralanalys. Ösmo: Nässlor & Nypon.

X