Välj en sida
Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring

Vi är stolta att presentera vår gästbloggare Mikaela Bjerring. Mikaela är utbildad näringsterapeut, hälsobloggare, personlig utvecklare och grundare av Passion för Hälsa. Mikaela bloggar hos Alpha Plus 1 gång i månaden och alltid om det som står hennes hjärta närmast: hälsa i alla dess former och skepnader.
Mikaela Bjerring

Latest posts by Mikaela Bjerring (see all)

Att välja glutenfritt blir allt vanligare, och allt fler har upptäckt hälsofördelarna av en glutenfri kost även om de inte har symtom för celiaki eller glutenintolerans. Det finns också mycket som indikerar att man kan vara känslig för gluten även om man inte visar något direkt symtom. Det är trots allt så att ingen människa kan bryta ner gluten.

Själv är jag varken celiaki eller glutenintolerant, men jag har valt ett liv utan gluten för att må bättre än bra, för att ge mig själv de bästa förutsättningarna för ett långt och friskt liv. Sedan jag började med att utesluta gluten från min kost har jag upplevt högre energinivå och att jag mår allmänt bättre. Kanske det även kommer att förebygga framtida hälsoproblem.

Vad händer i kroppen när vi äter gluten

Det har gjorts tusentals studier om gluten och hur det påverkar vår hälsa. Ett exempel på en studie ledd av forskaren Alessio Fasano visar att gluten orsakar att tarmen börjar läcka. Att läckande tarm är ett problem hos glutenintoleranta har man känt till sedan länge, men genom senare studier så har man upptäckt att detta gäller för alla. Om man är glutenintolerant så kan man drabbas av ett allvarligare läckage, men alla drabbas i större eller mindre utsträckning, även de som inte visar tecken på glutenintolerans.

Lackande_tarm

Vad är då läckande tarm

På insidan av tarmen finns det små hår som kallas för tarmludd eller villi. Tarmluddet är det som är ansvarigt för att ta upp näring i tarmen. Tarmluddet gör så att enbart nedbruten mat kan passera och tas upp av kroppen. Är tarmluddet skadat så kan för stora partiklar tränga igenom vilket kan ställa till problem så kallad “läckande tarm”. Om tarmen börjar läcka och släpper igenom större partiklar i blodet så kommer immunförsvaret att börja attackera den främmande partikeln vilket i sin tur kommer resultera i inflammation. Att gå runt med en ständig inflammation i kroppen kommer så småningom visa sig genom någon form av hälsoproblem.

Skadorna som gluten kan orsaka kan visa sig på många olika sätt genom autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar. Det kan vara allt från trötthet, sömnsvårigheter, ledvärk, allergier, eksem, psoriasis, huvudvärk till problem med magen, diabetes och mycket mer. Vilka symtom du får beror på dina individuella förutsättningar och vilken din svagaste länk är.

Din egen kropp kan ge dig bevisen som du vill ha

Gluten är ett av de mest studerade ämnena, men oavsett hur mycket forskning och studier som gjort och vilka fakta som blivit dokumenterat så kan inget ge dig bättre bevis än vad din egen kropp berättar för dig. Prova själv att utesluta gluten i 2 månader (inga undantag) och se hur du mår. Kanske blir du överraskad!

Referens:

Gluten orsakar läckande tarm hos alla: Gliadin, zonulin and gut permeability: Effects on celiac and non-celiac intestinal mucosa and intestinal cell lines
ALESSIO FASANO Scandinavian Journal of Gastroenterology, 2006; 41: 408/419 

Gästbloggare Mikaela Bjerring

Vi är stolta att presentera vår gästbloggare Mikaela Bjerring. Mikaela är utbildad näringsterapeut, hälsobloggare, personlig utvecklare och grundare av Passion för Hälsa, passionforhalsa.se. Mikaela kommer att blogga hos Alpha Plus 1 gång i månaden och alltid om det som står hennes hjärta närmast: hälsa i alla dess former och skepnader.

 

Alpha Plus produkter

Colostrum
Allzym DPP IV
GlaktoZym
Spectrazym MerVital

Läs mer om glutenproblematiken

Glutenspecialisten
Gluten eller inte?
Lathund till glutenfri shopping
Begränsa inte ditt sociala liv bara för att du vill vara glutenfri

 

X