Välj en sida

Alla upplever stress i vardagen, men om man ständigt känner sig stressad, kan det leda till en mängd allvarliga, fysiska hälsoproblem. Därför, om man känner att man upplever mycket stress, bör man söka hjälp innan det leder till några av de mer allvarliga fysiska hälsoproblem som diskuteras nedan.

1. Infektionskänslighet

ThinkstockPhotos-489149996 (1)

Om man upplever mycket stress i sitt liv, påverkas faktiskt immunsystemet direkt genom att undertryckas. Precis som med allt annat som dämpar immunförsvaret, kan det leda till att man blir utsatt för många infektioner som  vanligtvis kan bekämpas med lätthet. Om man redan har en sjukdom, kan stora mängder stress förlänga sjukdomen som i allmänhet skulle ha gått över efter ett par dagar.

Så stärker du immunförsvaret i förkylningstider.

2. Hjärtproblem

ThinkstockPhotos-506476770 (1)

Hjärtat är ett av de mest vitala organen i kroppen. Utan hjärtat, kan vi inte leva. När man upplever stora mängder stress, kan man dessvärre också uppleva en mängd olika hjärtproblem. Äta “tröstemat” är ett sätt människor tampas med sin stress, men det kan faktiskt göra mer skada än nytta. Största delen tröstemat tenderar att ha ett högt salt- och fettinnehåll och det kan skada hjärtat.

Känslolivet påverkar hälsan

3. Diabetes

ThinkstockPhotos-465701997 (1)

Diabetes är en sjukdom som har att göra med hur kroppen tillverkar insulin. En del forskare menar att om man konstant upplever ett tillstånd av stress – sk kronisk stress – så kan det leda till diabetes typ 1. Detta stämmer speciellt in på dem som redan löper risk att få diabetes.

Motion kan förändra våra gener

4. Högt blodtryck

ThinkstockPhotos-475269087 (1)

Högt blodtryck, hypertoni, är en kronisk sjukdom och är extremt vanligt. Nästan 30 % av alla människor i hela världen lider av hypertoni (enligt WHO) och eftersom det leder till andra svårare sjukdomar som tex stroke, är det också en av de dödligaste. Vi vet att stress ökar blodtrycket, därför kan det vid kronisk stress leda till hjärtstopp och som tidigare nämnts – stroke.

Lugn i stormen! – Hjärnans eget signalsystem del 3

5. Smärta

ThinkstockPhotos-507876615 (1)

Även om stress i sig självt inte orsakar fysisk smärta, kan det göra smärtsamma tillstånd som redan finns, värre genom förslitningsskador. Enligt specialister kan stress också orsaka spända käkar, vilket i sin tur leder till problem med käkleder och käkmuskler som vidare leder till hals- och nackmuskelproblem.

Ingefära som huskur

6. Hudproblem

ThinkstockPhotos-492627007 (1)

De vanligaste hudproblemen som orsakas av stress är akne och eksem. Vi vet också att stress kan orsaka kliande hudutslag.

Medveten hälsa inifrån och ut

Allt som allt, kan stress orsaka en mängd olika fysiska hälsoproblem, speciellt om man upplever stress som ett kroniskt tillstånd. Vänta inte – ta tag i din stress och hjälp din kropp och ditt sinne att må bättre!

redax
Följ oss

redax

Redaktionen at Alpha Plus AB
Alpha Plus redaktion skriver om aktuella och intressanta ämnen inom hälsa och livsstil. redax@alpha-plus.se
redax
Följ oss
X