Välj en sida

Alla känner säkert till att vi har ett stort problem till följd av vårt användande av antibiotika, även om man i medicinen visar en allt större respekt för problemet. Bakterierna har blivit resistenta, och än har inga nya antibiotikum hittats och kunnat utvecklas. Ett skräckscenario vore om vi plötsligt inte kan bota livshotande sjukdomar som innan antibiotikans intåg skördade tusentals liv. Lunginflammation var ju en av dem som ansågs livsfarlig och numer lätt avhjälps.

Kanske kan denna lite ufoliknande microb (virus), Bakteriofag, vara till hjälp. Bakteriofag betyder ”äta upp” på grekiska. Det är virus som enkom infekterar och tar död på bakterier. Och bakterierna kan inte bli resistenta.

”Fagen” (som de också kallas) är uppbyggt av proteiner som omsluter ett DNA eller RNA och den har en relativt simpel struktur. Deras genom kan bestå av så få som fyra, men också upp till flera hundra gener.

Viruset infekterar bakterien, genom att spruta in sitt DNA i dess cytoplasma. Där får den hjälp att multiplicera sig. När det är dags, löser den upp cellväggen och alla nya virus släpps ut. Det intressanta är att varje typ av bakteriofag bara livnär sig på en typ av bakterie. På så sätt är de specifika, och när antalet bakterier minskar så minskar också bakteriofagens antal. De är så att säga självreglerande.

Bakteriofager är bland de mest vanligt förekommande och de mest diversifierade mikrober som finns i vår biosfär, den mest tätbefolkade är havet. Man har funnit 9x108 virioner per milliliter havsvatten, och nästan 70% av de bakterier man funnit däri var infekterade av bakteriofager. Så det är inte så konstigt att man har använt dem som alternativ till antibiotika i fd Sovjetunionen, Östeuropa, Centralasien och även Frankrike sedan 90 år tillbaka. Forskning visar att de tåls bra av människor utan biverkningar.

Användningsområden har varit; dysenteri, Candida, SIBO. Det behövs mer forskning för att få fram fler användingsområden.

Bakteriofagerna i Alpha-Plus Prefor Plus riktar sig mot E.colibakterier. De gynnar tillväxt av goda bakterier genom att äta upp de patogena och därmed ge plats åt de goda.

Utöver ”Fager” så innehåller Prefor Plus jordbaserade sporer, två stycken som blivit mest beforskade är Bacillus coagulans och plantarum. Bacillus subtilis har använts mot dysenteri, och de hjälper alla till med matsmätningen.

Produktutbildning: Vill du lära dig mer om att balansera tarmfloran?

Under hösten erbjuder vi en kurs i produktkunskap med tema probiotika vid fyra olika tillfällen. Vi kommer att gå igenom några av de viktigaste och nyaste produkterna mer utförligt. Under sista delen av kursen kommer vi att fördjupa oss i vår nya probiotikaserie och mikrobiomet. Du kommer att få en djupare förståelse för hur man kan jobba med störningar i tarmfloran och hur våra produkter fungerar. Läs mer och anmäl dig HÄR. 

Av: Sanna Törsleff Berglund som jobbar hos Alpha Plus och är näringsterapeut, funktionsmedicinare och psykolog. Sanna har stor klinisk erfarenhet, bland annat av att hjälpa människor tillbaka till en balanserad tarmflora. 

Lider du av uppblåst mage? Det kan vara SIBO

Har du någonsin ätit något och inom några timmar insett att magen är...
michael sh funktionsmedicinsk expert på mikrobiom och immunförsvar

Funktionsmedicinsk expert förklarar: Därför tror vi att probiotika kan hjälpa barn med autism

Symtom från mag-tarmkanalen är vanliga hos barn med diagnoser i...
hälsosant linda rahbek om matintoleranser och certifieringskurs

Podcast Hälsosant: Ska du undvika viss mat fast du inte är allergisk?

Födoämnesintoleranser blir allt vanligare och de flesta känner någon...
Glad mamma och son som leker i snön en solig vinterdag.

Vår tarmflora bestämmer hur vår hjärna mår

Mår magen bra mår även hjärnan bra. Sambandet mellan tarmfloran och...
Bild: thinkstockphotos.com | Cred: IPGGutenbergUKLtd

Prutta mindre i jul!

Gas i magen är en normal del av vår matsmältning. Gasen, eller...

Håll dig frisk med en balanserad tarmflora

Det bästa sättet att förebygga förkylningar och infektioner är att...

Tarmbakterier påverkar risken för fetma hos unga!

Forskarna identifierade olika sorters mikrober hos överviktiga barn...

Snälla bakterier för friskare hud!

Din hud – ja, hela din kropp – kryllar av bakterier som är...

Podcast 4Health: Mikrobiomets fantastiska värld!

Podcast 4Health med Anna Sparre och Sanna Törsleff Berglund...

Podcast Hälsosant: Ska vi äta gluten? Del 2

Podcast Hälsosant med Carolina Werling och Ellinor Ladenberg Borde...

Podcast Hälsosant: Ska vi äta gluten? Del 1

Podcast Hälsosant med Carolina Werling och Ellinor Ladenberg Från...
redax
Följ oss

redax

Redaktionen at Alpha Plus AB
Alpha Plus redaktion skriver om aktuella och intressanta ämnen inom hälsa och livsstil. redax@alpha-plus.se
redax
Följ oss
X